Donsspecht – Downy Woodpecker

klik op de foto voor de originele weergave

Kenmerken:

Volwassen Donsspechten zijn de kleinste van de Noord-Amerikaanse spechten, maar er zijn veel kleinere soorten elders zoals de Piculet-soorten. Hij wordt ca. 14 tot 18cm groot, en heeft een spanwijdte van 25 tot 31cm. De Donsspecht is voornamelijk zwart op de bovenzijde en vleugels, met een witte rug, keel en buik en witte vlekken op de vleugels. Er is een witte streep aanwezig boven het oog en een er onder. Ze hebben een zwarte staart met witte buitenste veren gestreept met zwart. Volwassen mannetjes hebben een rode vlek op de achterkant van de kop.

Biotoop:

Ze leven in bosrijke gebieden van loofbossen met bladverliezende bomen.

Voorkomen:

Donsspechten komen voor in Noord-Amerika. Hun bereik bestaat uit het grootste deel van de Verenigde Staten en Canada, met uitzondering van de woestijnen van het zuidwesten en de toendra van het noorden. Meestal zijn het standvogels, echter kunnen noordelijke vogels verder naar het zuiden migreren. Donsspechten in bergachtige gebieden kunnen naar lagere niveaus zakken.

Voedsel:

Donsspechten foerageren in bomen, plukken onder het schorsoppervlak in de zomer en hakken dieper in de winter. Ze eten vooral insecten, maar daarnaast ook zaden en bessen. Ze zijn een natuurlijk roofdier van de Europese maïsboorder, een mot die de Amerikaanse landbouwindustrie jaarlijks meer dan $ 1 miljard aan gewasverliezen en populatiebeheersing kost.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Piciformes
Familie: Picidae
Geslacht: Dryobates
Soort: Dryobates pubescens

Ondersoorten

D.p. glacialis: zuidoostelijk Alaska.
D.p. medianus: centraal Alaska tot oostelijk Canada en de centrale en oostelijke Verenigde Staten.
D.p. fumidus: zuidwestelijk Canada en westelijk Washington.
D.p. gairdnerii: van westelijk Oregon tot noordwestelijk Californië.
D.p. turati: van centraal Washington tot centraal Californië.
D.p. leucurus: de Rocky Mountains (zuidoostelijk Alaska tot de zuidwestelijke Verenigde Staten).
D.p. pubescens: de zuidoostelijke Verenigde Staten.

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Reageren
  • verplicht
  • verplicht (niet zichtbaar)