Amerikaanse torenvalk – American Kestrel

klik op de foto voor de originele weergave

Kenmerken:

De Amerikaanse Torenvalk is de meest voorkomende valkachtige in Amerika. Hij wordt ca. 22 tot 31cm groot en heeft een spanwijdte van ca. 51 tot 61cm. Het vrouwtje is wat groter als het mannetjes. De bovenzijde is bruin met zwarte vlekken op het onderste deel er van. De buik en flanken zijn wit met zwarte vlekjes. De staart is ook bruin, met een witte of bruin uiteinde en een zwarte subterminale band. De rug en vleugels van de vrouwelijke Amerikaanse torenvalk zijn bruin met donkerbruine bestrepeing. De onderkant van de vrouwtjes is romig tot vaal met zware bruine strepen. Bij beide geslachten is het hoofd wit met een blauwgrijze bovenkant. Er zijn ook twee smalle, verticale zwarte oogstrepen aan elke kant van de kop (als een traan onder het oog), terwijl andere valkachtige er maar één hebben aan iedere zijde. Twee zwarte vlekken zijn te vinden aan beide zijden van de witte of oranjeachtige nek.

Biotoop:

De Amerikaanse torenvalken zijn te vinden in een grote verscheidenheid aan biotopen, waaronder graslanden, weiden, woestijnen en andere open tot semiopen gebieden. Ze zijn ook te vinden in zowel stedelijke als voorstedelijke gebieden. In het biotoop van een torenvalk moet zitstokken, open ruimte voor de jacht en holtes voor het broeden (natuurlijk of door de mens gemaakt) aanwezig zijn.

Voorkomen:

Ze leven in Noord-Amerika. Zijn leefgebied strekt zich ook uit naar Zuid-Amerika en het is een gevestigde soort welke zeventien ondersoorten heeft ontwikkeld die zijn aangepast aan verschillende omgevingen en biotopen in heel Amerika (zie ondersoorten voor verdere info).

Voedsel:

De Amerikaanse torenvalk jaagt meestal op een energiebesparende manier door vanaf een uitkijkpositie de grond af te scannen op prooi en dan neer te strijken om deze te pakken, hoewel hij ook uit de lucht jaagt. Het bidt soms in de lucht met snelle vleugelslagen terwijl hij op prooi aanvalt. Het dieet bestaat typisch uit sprinkhanen en andere insecten, hagedissen, muizen en kleine vogels (bijvoorbeeld mussen).

Wetenschappelijk

Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Falconiformes
Familie: Falconidae
Geslacht: Falco
Soort: Falco sparverius

Ondersoorten

F.s. sparverius: in grote delen van de Verenigde Staten, Canada en Mexico.
F.s. paulus: zuidoosten van de Verenigde Staten.
F.s. peninsularis: noordwesten van Mexico, o.a. in het zuidelijke gedeelte van Baja California.
F.s. tropicalis: Zuid-Mexico tot Noord-Honduras.
F.s. nicaraguensis: Honduras en Nicaragua.
F.s. sparveroides Vigors: Cuba en de Bahama’s.
F.s. dominicensis: Hispaniola.
F.s. caribaearum: van Puerto Rico tot Grenada.
F.s. brevipennis: Aruba, Bonaire en Curaçao.
F.s. isabellinus: van Oost-Venezuela tot Noord-Brazilië.
F.s. ochraceus: het oosten van Colombia en het noordwesten van Venezuela.
F.s. caucae: West-Colombia.
F.s. aequatorialis: het noorden van Ecuador.
F.s. peruvianus: van Zuidwest-Ecuador tot Noord-Chili.
F.s. cinnamominus: van Zuidoost-Peru tot Paraguay en Vuurland.
F.s. fernandensis; komt voor op de Juan Fernández-archipel.
F.s. cearae; komt voor in Zuid-Brazilië.

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Reageren
  • verplicht
  • verplicht (niet zichtbaar)