Witte ibis – American white ibis

klik op de foto voor de originele weergave

Kenmerken:

De Witte Ibis is een opvallende verschijning met zijn witte verenkleed en roze snavel en gezicht. Volwassen vogels hebben zwarte vleugeltips die meestal alleen tijdens de vlucht zichtbaar zijn. Ze worden ca. 53 tot 70cm groot en hebben een spanwijdte van ca. 90 tot 105cm. De mannetjes worden iets groter als de vrouwtjes. In niet-broedconditie zijn de lange naar beneden gekromde snavel en lange poten helder rood-oranje. Tijdens de eerste tien dagen van het broedseizoen verdonkert de huid tot een dieprode kleur op de snavel en een bijna paarse tint rood op de poten. Dit vervaagt vervolgens tot bleek roze, en de punt van de snavel wordt zwartachtig.

Biotoop:

De Amerikaanse Witte ibis is te vinden in verschillende biotopen, echter hebben ondiepe kustmoerassen, wetlands en mangrovemoerassen de voorkeur. Ze worden ook vaak aangetroffen in modderige plassen, op wadden en de kust en zelfs tuinen van nat gras.

Voorkomen:

Het broedgebied loopt langs de Golf en de Atlantische kust, en de kusten van Mexico en Midden-Amerika. Buiten het broedseizoen breidt het verspreidingsgebied zich verder landinwaarts uit tot in Noord-Amerika en omvat het ook de Caraïben. Ze worden ook aangetroffen langs de noordwestelijke Zuid-Amerikaanse kustlijn in Colombia en Venezuela.

Voedsel:

De Witte ibis leeft van water insecten en kleine vissen.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Pelecaniformes
Familie: Threskiornithidae
Geslacht: Eudocimus
Soort: Eudocimus albus

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Reageren
  • verplicht
  • verplicht (niet zichtbaar)