Willet – Willet

klik op de foto voor de originele weergave

Kenmerken:

De Willet wordt ca. 33 tot 41cm groot en heeft een spanwijdte van 45cm. De Willet is een onelegante en zwaar gebouwde kustvogel met een verenstructuur die lijkt op die van de gewone Tureluur en groter is als Grote Geelpootruiter, terwijl hij tijdens de vlucht lijkt op een Grutto met zwarte primaire dekveren en zwarte primaire slagpennen die contrasteren met een brede witte band, witte secondaire slagpennen met een witte staart en grijze staartband. Willets worden op de grond geïdentificeerd door hun grijze poten en hun korte, zware maar rechte snavel. Het verenkleed is grijs met een lichte keel en lichte onderzijde en smalle witachtige oogringen.

Biotoop:

De twee ondersoorten (die eigenlijk verschillende soorten kunnen zijn) hebben zeer verschillende broedbiotopen. De oostelijke Willet broedt in moerassen aan de kust, terwijl de westelijke Willet broedt in zoetwaterprairies en moeraslanden in het binnenland. In de winter migreren beide ondersoorten naar de kust welke daar wordt aangetroffen op zowel rotsachtige als zandige kusten, alsmede op wadden en kustmoerassen.

Voorkomen:

De Willet broedt in Noord-Amerika en West-Indië en overwintert in het zuiden van Noord-Amerika, Midden-Amerika, Zuid-Amerika en West-Indië.

Voedsel:

Zijn favoriete prooi aan de kust zijn kleine Vioolkrabben en ook Molkrabben, wormen, tweekleppige schelpdieren en andere ongewervelde dieren. Ze eten ook plantenmateriaal.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Charadriiformes
Familie: Scolopacidae
Geslacht: Tringa
Soort: Tringa semipalmata

Ondersoorten

T.s. inornata: het zuidelijke deel van Centraal-Canada en de noordelijk-centrale Verenigde Staten.
T.s. semipalmata: zuidoostelijk Canada, de oostelijke en zuidelijke Verenigde Staten en West-Indië.

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Reageren
  • verplicht
  • verplicht (niet zichtbaar)