Holenuil – Burrowing owl

klik op de foto voor de originele weergave

Kenmerken:

De Holenuil lijkt enorm veel op onze Europese Steenuil. Een groot verschil is echter dat deze uiltjes zoals zijn naam vermoed zich huisvest in holen in de grond. Opvallend zijn de ogen die per ondersoort een verschillende kleur kunnen hebben maar over het algemeen zijn ze donker geel tot grijs. Verder vallen hun witte wenkbrauwen en witte kin op welke ze laten zien bij bepaald gedrag. Ze hebben daarnaast een bruin verenkleed waarbij de vleugels borst en buik voorzien van witte vlekken. Ze hebben grijze poten die wat langer zijn als andere uilen. Er is maar weinig verschil tussen de man en pop, en eigenlijk niet zichtbaar voor ons. Mannetjes zijn in de ledematen ietsjes langer, de vrouwtjes iets zwaarder. Ze worden ca. 19 tot 28cm groot en hebben een spanwijdte van 50 tot 61cm.

Biotoop:

Deze soort leeft overdag in en nabij hun hol wat vaak in grasachtig gebied wordt gemaakt. Ze zijn niet bang voor mensen en er zijn zelfs beschermde delen in wijken in Florida waar de Holenuil tussen de bewoning leeft. Nesten worden dan afgebakend met paaltjes en borden. Helaas houdt een afzetting van paaltjes bebouwing van grond niet altijd tegen en moet de Holenuil vaak verkassen. Een Holenuil kan in het wild zeker 9 jaar oud worden maar worden vaak gedood door verkeer en natuurlijke vijanden waaronder dassen, coyotes en slangen. Ook honden en katten zijn vaak een ergernis voor deze uil. Ze bewonen vaak de holen van Grondeekhoorns, een strategie die ook door ratelslangen wordt gebruikt..!

Voorkomen:

De Holenuil komt wijdt verspreid voor van West Canada tot in midden en zuid Amerika, Mexico, Zuid Brasilië tot in Patagonië en Tierra del Fuego. Noordelijke vogels migreren, maar de meeste zijn standvogels.

Voedsel:

Ze jagen vaak vanaf een kijkpunt. Ze duiken dan neer op een prooi of vliegen op om tijdens de vlucht insecten te vangen. Soms jagen ze prooi te voet over de grond. Ze hebben een zeer divers dieet en omvat ongewervelde en kleine gewervelde dieren. Holenuilen eten vooral grote insecten en kleine knaagdieren. Hoewel ze vaak dicht bij de Grondeekhoorns wonen  jagen ze maar zelden op hen.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Strigiformes
Familie: Strigidae
Geslacht: Athene
Soort: Athene cunicularia

Ondersoorten

A.c. hypugaea: van zuidwestelijk Canada tot westelijk Mexico.
A.c. rostrata: Clarión
A.c. floridana: centraal en zuidelijk Florida en de Bahama’s.
A.c. amaura: Antigua en Nevis
A.c. guadeloupensis: Guadeloupe
A.c. guantanamensis: Cuba.
A.c. troglodytes: Hispaniola, Île de la Gonâve en Beata-eiland.
A.c. arubensis: Aruba.
A.c. brachyptera: Isla Margarita
A.c. apurensis: het noordelijke deel van Centraal-Venezuela.
A.c. minor: zuidelijk Guyana en noordelijk Brazilië.
A.c. carrikeri: oostelijk Colombia.
A.c. tolimae: westelijk Colombia.
A.c. pichinchae: westelijk Ecuador.
A.c. punensis: zuidwestelijk Ecuador en noordwestelijk Peru.
A.c. intermedia: westelijk Peru.
A.c. nanodes: zuidwestelijk Peru.
A.c. juninensis: van het zuidelijke deel van Centraal-Peru tot westelijk Bolivia en noordwestelijk Argentinië.
A.c. boliviana: Bolivia.
A.c. grallaria: oostelijk en centraal Brazilië.
A.c. cunicularia: van zuidelijk Bolivia, Paraguay en zuidelijk Brazilië tot Tierra del Fuego.
A.c. partridgei: Corrientes in noordelijk Argentinië.

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

2 reacties op “Holenuil – Burrowing owl”

  1. Op dit moment ben ik in Brazilië en heb op een begraafplaats in Sao jose do rio Preto een holenuilenpaar ontdekt met nest. Erg mooi en prachtige foto s gemaakt

  2. Stinet luth op 13 apr 2018 om 01:52
  3. Hi Stinet,

    Een uil op een begraafplaats zal een extra dimensie geven aan je foto’s denk ik zo. Dank voor je reactie!
    Marc

  4. Marc op 13 apr 2018 om 18:19
Reageren
  • verplicht
  • verplicht (niet zichtbaar)