Geelbuiksapspecht – Yellow-bellied Sapsucker

klik op de foto voor de originele weergave

Kenmerken:

De Geelbuiksapspecht wordt ca. 19 tot 21cm groot. Het is een fraai getekende specht waarbij de man een opvallend rood voorhoofd en rode keel heeft, bij de pop is slechts een lichte vage rode plek Soms is dit de enige plek op het hoofd waar een vrouw een rode kleur heeft, als die er al is, omdat het vrouwtje zelden een zwarte kop heeft met een paar gele vlekken. De kroon is zwart omrand en is meestal rood en wordt soms gemengd met zwart in het vrouwtje. Er is een witte streep, beginnend boven het oog, die zich uitstrekt en verwijdt naar de nek, en wordt verbroken door een dunne zwarte lijn op de achterzijde. Er is een brede zwarte streep door de oorstreek en naar de flanken van de nek. Onder deze zwarte streep bevindt zich een witte streep die naar de zijkant van de borst loopt. De keel en kin kunnen worden gebruikt om onderscheid te maken tussen de geslachten, omdat ze wit zijn bij het vrouwtje en rood bij het mannetje. De mantel van deze specht is wit en er zijn onregelmatige zwarte strepen die van de rand naar de staart lopen. De stuit is wit en de bovenstaart-dekveren zijn wit met een paar zwarte banden. De vleugeldekveren zijn zwart en er is een witte vlek op de medianen en centrale vleugelveren. De slagpennen zijn zwart met witte uiteinden. De binnenste tertials zijn wit en zwart. De ondervleugel is grijsachtig en wit geblokt. De bovenstaart is zwart, met enkele witte banden en witte uiteinden soms aanwezig op de buitenste veren. De onderzijde, met uitzondering van de bleke borst en keel, zijn geel gekleurd en overgaan in een wittere kleur in het onderste deel van hen. De zijkant van de borst tot aan de onderstaart dekveren heeft zwarte pijlpuntvormige markeringen.

Biotoop:

In het broedseizoen van de Geelbuiksapspecht wordt hij over het algemeen aangetroffen in loof- en gemengde naaldbossen tot 2.000 meter hoogte. Buiten het broedseizoen leeft hij meestal in bossen aan de rand van het bos, open bossen en semi-open biotopen. Hij wordt ook aangetroffen in grotere bomen in weilanden, open plekken en voorstedelijke gebieden.

Voorkomen:

De Geelbuiksapspecht leeft in Canada, het oosten van Alaska en de noordoostelijke Verenigde Staten. Deze vogels overwintert in de oostelijke Verenigde Staten, West-Indië en Midden-Amerika.

Voedsel:

Hij foerageert op geleedpotigen, boomsap, fruit en noten.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Piciformes
Familie: Picidae
Geslacht: Sphyrapicus
Soort: Sphyrapicus varius

Ondersoorten

L.g. caurinus: zuidelijk Alaska en zuidelijk Yukon (noordwestelijk Canada).
L.g. hendersoni: centraal Canada.
L.g. griseus: noordoostelijk Canada.

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Reageren
  • verplicht
  • verplicht (niet zichtbaar)