Forsters stern – Forster’s tern

klik op de foto voor de originele weergave

Kenmerken:

Forsters stern is een middelgrote stern met een slank lichaam, diep gevorkte lange staart en relatief lange poten. In het kleed buiten het broedseizoen is de kop wit en bedekt een zwarte kommavormige strook door het oog en oorstreek. De vleugels zijn grijs waarbij de primaire veren donker zilvergrijs zijn, terwijl de onderkant wit is. De snavel is zwart en de poten zijn vaal rood. Tijdens het broedseizoen krijgt hij een intens zwarte kruin die zich langs de nek uitstrekt. De vleugels en rug zijn dan lichtgrijs terwijl de onderkant helder wit is. Hij heeft tijdens het broedseizoen een zwart getipte oranje snavel en feloranje poten.

Biotoop:

Deze sternsoort vindt men op het ondiepe open water in het moeras, gevarieerd van zoet, brak of zout water. De belangrijkste biotopen beslaan moerassen, estuaria, eilanden, kwelders en moerasgebieden rond meren en beken.

Voorkomen:

Forsters stern leeft meestal in Noord-Amerika. Hij broedt in moerassen in de zomer, hetzij aan de Atlantische of de Pacifische kust, maar ook op de Prairies of langs de grote meren in Canada en de VS. Zijn broedgebied breidt langzaam uit langs de zuidkust van de VS en Mexico, maar kan soms de noordelijke uithoek van Midden-Amerika bereiken. Hij is zelfs te vinden als broedvogel in het Caribisch gebied. Tijdens de winter dwaalt hij af en kan zelfs West-Europa aandoen en overwinterd af en toe in Groot-Brittannië en Ierland.

Voedsel:

Zijn voedsel bestaat voornamelijk uit vis welke hij zoals de meeste sternen vangt door vanuit biddende stand in de lucht het water in te duiken om zo zijn prooi te vangen. Naast vis leeft hij ook van insecten zoals sprinkhanen en libellen.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Charadriiformes
Familie: Laridae
Geslacht: Sterna
Soort: Sterna forsteri

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Reageren
  • verplicht
  • verplicht (niet zichtbaar)