Amerikaanse smient – American wigeon

klik op de foto voor de originele weergave

Kenmerken:

De Amerikaanse smient is een middelgrote eendesoort. Hij wordt groter dan een taling, maar is kleiner dan een pijlstaart. Hij wordt ca. 42 tot 59cm en heeft een spanwijdte van 76 tot 91cm. Het broedkleed van een mannetje is een opvallend kleed met een masker van groene veren rond zijn ogen en een crèmekleurige streep over zijn kop die van de kruin van het hoofd naar de snavel loopt. Hun buik is cremekleuring. Tijdens de vlucht kunnen de Smienten worden geïdentificeerd door de grote witte schoudervlek op elke vleugel. Deze witte vlekken knipperen als de vogels keren en draaien. De vrouwtjes zijn veel minder opvallend, met voornamelijk een grijs en bruin verenkleed. Beide geslachten hebben een lichtblauwe snavel met een zwarte punt, een witte buik en grijze poten.

Biotoop:

De Amerikaanse smient is een vogel van open moerasgebieden, zoals natte graslanden of moerassen met wat hogere vegetatie.

Voorkomen:

Het is veelvoorkomende en wijdverspreide vogelsoort. Ze broeden in Noord Amerika, Canada en Alaska, behalve het extreme noorden van Canada en Alaska.

Voedsel:

Ze foerageren meestal door begrazing op plantaardig materiaal.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Anseriformes
Familie: Anatidae
Geslacht: Mareca
Soort: Mareca americana

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Reageren
  • verplicht
  • verplicht (niet zichtbaar)