Amerikaanse Goudplevier – American Golden Plover

klik op de foto voor de originele weergave

Kenmerken:

Een Amerikaanse Goudplevier wordt ca. 18cm groot en heeft een zwart “gezicht”, nek, borst en buik, met een witte kroon en nek die zich uitstrekt naar de flanken van de borst. De rug is gevlekt zwart en wit met bleke, gouden vlekken. De pop is vergelijkbaar, maar met minder zwart. In winterkleed hebben beide geslachten grijsbruine bovendelen, licht grijs-bruine onderzijde en een witachtige wenkbrauw. De kop en snavel zijn klein. Ze zijn vergelijkbaar met de Europese en de Aziatische Goudplevier. De Amerikaanse goudplevier is echter kleiner, slanker en relatief langerbenig dan Europese goudplevier (Pluvialis apricaria) welke ook witte okselveren heeft. Hij lijkt meer op Aziatische Goudplevier (Pluvialis fulva). De Aziatische Goudplevier is slanker dan de Amerikaanse soort, heeft een kortere primaire projectie en langere benen en is meestal geler op de rug.

Biotoop:

Het broedgebied van de Amerikaanse Goudplevier is de arctische toendra in het noorden van Canada en Alaska. Ze nestelen op de grond in een droge, open ruimte. Ze zijn trekvogels en overwinteren in het zuiden van Zuid-Amerika. Het is een dwaalgast in West-Europa.

Voorkomen:

Ze leven op de toendra in het noorden. In de winter leven ze in groepen in het binnenland op akkers en ondiep binnenwater. Hij wordt maar zelden aan de kust gevonden.

Voedsel:

Ze foerageren op ongewervelden, bessen, bladeren en zaden.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Charadriiformes
Familie: Charadriidae
Geslacht: Pluvialis
Soort: Pluvialis dominica

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Reageren
  • verplicht
  • verplicht (niet zichtbaar)