Nachtzwaluw – Nightjar

klik op de foto voor de originele weergave

Kenmerken:

De Nachtzwaluw zijn nacht actieve vogels zoals de naam al zegt. Maar anders dan hun naam doet vermoeden zijn ze niet verwant met de Zwaluw of de Gierzwaluw. Hij wordt ca. 27 cm. De Nachtzwaluw wordt bijna nooit gezien door zijn camouflage kleuren. Wel wordt hij vaak in de schemering gehoord. De kleuren variëren van bruin, zwart en beige. De vleugels zijn prachtig getekend, door hun patroon zijn ze op de grond haast onzichtbaar. Ze hebben een kleine snavel, maar een enorme sperring van de bek. Hij nestelt op de grond op open plekken tussen de heide en of struikjes.

 

klik op de foto voor de originele weergave

 

Biotoop:

De nachtzwaluw komt voor droge open gebieden met bosranden van naaldbomen, zoals heide vlaktes en zandvlaktes. Hij vangt zijn prooien in de vlucht of vanuit een zitplaats.

 

klik op de foto voor de originele weergave

 

Voorkomen:

In Nederland is de Nachtzwaluw een zomergast en broedvogel. Daarnaast broedt hij in de meeste Europese landen en in gematigd Azië.

Voedsel:

Insecten zoals nachtvlinders en kevers.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Caprimulgiformes (Nachtzwaluwachtigen)
Familie: Caprimulgidae
Soort: Caprimulgus europaeus

Ondersoorten

C.e. europaeus: van centraal en noordelijk Europa tot centraal, noordelijk en het zuidelijke deel van Centraal-Siberië.
C.e. meridionalis: van zuidelijk Europa en noordelijk Afrika tot de Kaukasus en noordwestelijk Iran.
C.e. sarudnyi: Kazachstan en westelijk Siberië.
C.e. unwini: van Irak en Iran tot Turkmenistan en Oezbekistan.
C.e. plumipes: van noordwestelijk China tot westelijk en zuidelijk Mongolië.
C.e. dementievi: van noordoostelijk Mongolië tot het zuidelijke deel van Centraal-Siberië.

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Reageren
  • verplicht
  • verplicht (niet zichtbaar)