klik op de foto voor de originele weergave

Kenmerken:

De Zuidelijke Kuifcaracara wordt ca 50-65 cm groot en heeft een spanwijdte van 120-132 cm. De pet, buik, dijen, het grootste gedeelte van de vleugels en staartpunt zijn donkerbruin, de keel en nek zijn witachtig van kleur, en de borst, nek, mantel, rug, bovenstaart dekveren, en het basale deel van de staart zijn witachtig gebandeert met donker bruine strepen. De poten zijn geel en de washuid is diepgeel tot roodachtig oranje. Jongeren lijken op volwassenen, maar zijn valer, met strepen op de borst, nek en rug, en grijze poten.

Biotoop:

Hij vermijdt de Andes-hooglanden en dichte vochtige bossen, zoals het Amazone-regenwoud, waar ze grotendeels beperkt zijn tot relatief open delen langs de grote rivieren. Anderzijds komt hij voor in vrijwel elke open of halfopen habitat en wordt vaak gevonden in de omgeving van mensen.

Voorkomen:

De Zuidelijke Kuifcaracara komt voor in Tierra del Fuego in het zuiden van Zuid-Amerika tot in het Amazonegebied en het zuiden van Peru. Een geïsoleerde populatie bevindt zich op de Falkland-eilanden, deze soort is apart beschreven als de Falklandcaracara.

Voedsel:

Het is een alleseter en leeft van aas, afval, prooien als knaagdieren, kleine vogels en reptielen.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Falconiformes
Familie: Falconidae
Onderfamilie: Polyborinae
Geslacht: Caracara
Soort: Caracara plancuss