Wilsons stormvogeltje – Wilson’s Storm petrel

klik op de foto voor de originele weergave

Kenmerken:

Wilson’s stormvogel is een kleine zeevogel met een grootte van ca. 16 tot 18,5 cm, met een spanwijdte van ca. 38 tot 42 cm. Hij is iets groter dan het Europese Stormvogeltje, en is in wezen donkerbruin in alle veren, behalve de witte romp en de flanken. De poten steken voorbij de rechthoekige staart tijdens de vlucht. Het Europese Stormvogeltje heeft een zeer duidelijke witachtige lijn in de ondervleugels en een bijna helemaal donkere bovenzijde. Wilson’s stormvogel heeft een diffuse bleke rand langs de dekveren van de bovenvleugels en mist de kenmerkende witte ondervleugel lijn. In het broedseizoen is het weefsel tussen de tenen is geel met zwarte vlekken.

Biotoop:

Wilson’s Stormvogel is volledig pelagisch buiten het broedseizoen, en dit maakt het samen met zijn afgelegen broedplaatsen, een moeilijke vogel om op het land waar te nemen. Alleen bij zware stormen kan deze soort naar de kusten worden geduwd.

Voorkomen:

Het is één van de meest voorkomende vogelsoorten ter wereld en heeft een circumpolaire verspreiding voornamelijk in de zeeën van het zuidelijk halfrond, maar strekt zich noordwaarts uit tijdens de zomer tot aan het noordelijk halfrond. De wereldpopulatie wordt geschat op meer dan 50 miljoen paar.  Deze soort broedt op de Antarctische kustlijnen en nabijgelegen eilanden zoals de South Shetland eilanden tijdens de zomer van het zuidelijk halfrond. Het brengt de rest van het jaar op zee door en trekt de noordelijke oceanen in op de winter van het zuidelijk halfrond. Hij komt veel vaker voor in de Noord-Atlantische Oceaan dan in de Stille Oceaan. Wilson’s Stormvogeltje komt in de noordelijke zomer veel voor in het oosten van Noord-Amerika en de seizoengebonden verspreiding van deze vogel zorgt voor waarneming in geschikte Europese wateren tijdens pelagische boottochten, met name in het gebied van Groot-Brittannië.

Voedsel:

Deze vogels glijden over de golven en pikken plankton en krill op tijdens de vlucht van het oppervlakte.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Procellariiformes
Familie: Hydrobatidae
Geslacht: Oceanites
Soort: Oceanites oceanicus

Ondersoorten

O.o. oceanicus: de subantarctische eilanden.
O.o. exasperatus: Antarctica, de zuidelijke Shetlandeilanden en de zuidelijke Zuid-Georgia en de Zuidelijke Sandwicheilanden.
O.o. chilensis: Vuurland.

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Reageren
  • verplicht
  • verplicht (niet zichtbaar)