Wenkbrauwalbatros – Black-browed Albatross

klik op de foto voor de originele weergave

Kenmerken:

De Wenkbrauwalbatros is een redelijke kleine albatros soort welke ca. 80 tot 96cm groot wordt en een spanwijdte heeft van ca. 210 tot 250cm. Over het geheel genomen is het een witte albatros met donker tot zwarte vleugels. De onderzijde van de vleugels zijn voorzien van een lichte baan met donkere eindes. De oogstreek is voorzien van een zwarte oogstreep zoals zijn naam doet vermoeden. Zijn snavel is oranjegeel met rode punt. Juvenielen hebben meer grijs in de nek en hebben een grijze snavel met donkere punt. Het oog is zwart en valt weg in de oogstreep. Albatrossen vormen paartjes voor het leven.

Biotoop:

Deze Albatros soort leeft voornamelijk op zee en komt aan land om te broeden. Hij maakt weinig slagbewegingen tijdens zijn vlucht en zweeft sierlijk over de golven. Deze soort heeft de voorkeur om te foerageren op en over het continaal plat. Falklandeiland vogels overwinteren vlak bij het Patagonian plat en vogels uit Zuid-Georgië foerageren in Zuid-Afrikaanse wateren, middels hulp van de Benguela stroom. De Chileense vogels foerageren tot over het Patagonian plat, het Chileense plat, en reiken zelfs tot aan Nieuw-Zeeland. Het is de meest algemene albatrossoort  in de Noord-Atlantische Oceaan als gevolg van een noordelijke trekkende migratie. Er zijn afgelopen jaren zelfs vogels waargenomen op het Duitse waddeneiland Helgoland.

Voorkomen:

De Wenkbrauwalbatros is circumpolair in de zuidelijke oceanen en broedt op 12 eilanden in dat gebied. In de Atlantische Oceaan broedt het op de Falklands, Islas Diego Ramírez en South Georgia en de South Sandwich Islands. In de Stille Oceaan broedt hij op Islas Ildefonso, Diego De Almagro, Islas Evangelistas, Campbell Island, Antipodes Islands, Snares Islands en Macquarie Island. In de Indische Oceaan broedt het op de Crozet-eilanden, Kerguelen-eilanden, Heard-eiland en McDonald Island. Er leven naar schatting 1.220.000 vogels met 600.853 broedparen, zoals geschat op een telling van 2005.

Voedsel:

Ze foerageren op krill, inktvis en kleine vis. Ze duiken vanaf het wateroppervlak maar niet meer als 1 meter diep. Ze kunnen enorme afstanden afleggen om te foerageren en kan dagen van zijn partner gescheiden zijn. Bij terugkomst is dan ook vaak een schouwspel te zien tussen klepperende Albatrossen.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Procellariiformes
Familie: Diomedeidae
Geslacht: Thalassarche
Soort: Thalassarche melanophris

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Reageren
  • verplicht
  • verplicht (niet zichtbaar)