Vorkstaartkoningstiran – Fork-tailed Flycatcher

klik op de foto voor de originele weergave

Kenmerken:

De Vorkstaartkoningstiran is wit aan de onderzijde en grijs aan de bovenzijde, en hij heeft een zwarte pet op. Mannetjes vertonen soms een gele kruinstreep. De mannetjes hebben een extreem lang gevorkte staart. Vrouwtjes hebben een iets kortere staart. Mannetjes hebben een lengte van 37-41 cm; vrouwtjes een lengte van 28-30 cm inclusief staart.  De Vorkstaartkoningstiran heeft de langste staart ten opzichte van de lichaamslengte van een vogel op aarde.

Biotoop:

Deze vogel komt voor in een grote verscheidenheid aan biotopen, waaronder weilanden, ooibossen en open landschappen met verspreide bomen.

Voorkomen:

Het broedgebied loopt van centraal Mexico tot centraal Argentinië. In de meeste gebieden van deze regio wordt hij meestal het hele jaar door aangetroffen, maar in de zuidelijke delen van zijn bereik trekt het zich noordwaarts terug voor de winter. Van deze soort is ook bekend dat hij veel rond zwerft. Het komt permanent voor aan de oostkust van de Verenigde Staten en Canada.

Voedsel:

Deze soort is voornamelijk een insecteneter, maar zal in de winter overschakelen naar bessen en klein fruit als insecten schaars worden.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Passeriformes
Familie: Tyrannidae
Geslacht: Tyrannus
Soort: Tyrannus savana

Ondersoorten

T.s. monachus: van zuidelijk Mexico tot Colombia, de Guiana’s en noordelijk Brazilië.
T.s. sanctaemartae: noordelijk Colombia en noordwestelijk Venezuela.
T.s. circumdatus: het oostelijke deel van Centraal-Brazilië.
T.s. savana: centraal en zuidelijk Zuid-Amerika en de Falklandeilanden.

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Reageren
  • verplicht
  • verplicht (niet zichtbaar)