Vale gierzwaluw – Pallid Swift

klik op de foto voor de originele weergave

Kenmerken:

Deze 16-17 cm grootte Zwaluwsoort lijkt sterk op de Gierzwaluw en determinatie is alleen mogelijk met goed zicht op de vogel. Net als zijn familielid heeft hij een kort gevorkte staart en zeer lange vleugels met een vorm die lijkt op een halve maan of een boemerang. Hij is helemaal donker bruin van kleur, hij heeft echter een grote witte keelvlek die vaak van een afstand goed zichtbaar is. Hij is meer getekend en bruiner dan de Gierzwaluw  iets bleker in de veerpartijen.

Biotoop / voorkomen:

Vale Gierzwaluwen broeden op rotsen en dakranden rond het Middellandse Zeegebied en op de Canarische eilanden en Madeira. Net als andere zwaluwen is het een migrerende soort na het broedseizoen, en overwintert in zuidelijk Afrika of Zuidoost-Azië. Ze zijn zeldzaam ten noorden van hun broedgebieden, hoewel ze waarschijnlijk te weinig worden waargenomen vanwege hun determinatie moeilijkheidsgraad.

 

Voedsel:

Het is een insecteneter welke ze vangen in de vlucht.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Passeriformes
Familie: Sturnidae
Geslacht: Sturnus
Soort: Sturnus unicolor

Ondersoorten:

A.p. brehmorum: van Madeira en de Canarische Eilanden, de kusten van noordelijk Afrika, zuidelijk Europa tot Turkije.
A.p. illyricus: de noordwestkust van de Balkan.
A.p. pallidus: van Mauritanië via Egypte en het Midden-Oosten tot Pakistan.

 

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Reageren
  • verplicht
  • verplicht (niet zichtbaar)