Roodrugbuizerd – Variable Hawk

klik op de foto voor de originele weergave

Kenmerken:

De Engelse benaming van de Roodrugbuizerd is “Variable Hawk” is gekozen vanwege het feit dat beide geslachten voorkomen in verschillende vormen. Volwassenen hebben allemaal een witte staart met een contrasterende zwarte subterminale band en grijze vleugels met donkere bandering. Het overige verenpakket varieert van zeer donkergrijs tot witachtig, en sommige individuen hebben een roodbruine kleur op de onderzijde. Vrouwtjes hebben meestal een roodachtig bruine rug, die mannen meestal niet hebben, hoewel sommige dit ook hebben. Er zijn ten minste 27 verschillende volwassen verenkleden bekend in deze soort. De grootte is ook variabel in deze soort. De grootte kan variëren van 45 tot 62 cm en de spanwijdte van 113 tot 151 cm.

Biotoop:

Roodrugbuizerden leven op open biotopen op alle hoogte niveaus. Ze bevinden zich in een brede reeks van gebieden waaronder de boomgrens in de bergen, de uitlopers van de Pacifische kust, Patagonische steppen, landbouwgebieden en randen van rivieren, beukenbossen en vochtige laaglandbossen.

Voorkomen:

Hij is wijdverspreid en vaak algemeen in open biotopen in West- en Zuidelijk Zuid-Amerika, inclusief de Falklandeilanden.

Voedsel:

Ze jagen op bijna alle kleine tot middelgrote dieren die gevangen kunnen worden, maar meer dan 90% van de prooien omvat kleine zoogdieren. De meest geregistreerde prooi bestaat uit cavia’s, konijnen, muizen en páramo-ratten. Regenwormen, kevers en andere ongewervelde dieren worden ook vaak gevangen.  De Roodrugbuizerd jaagt op prooi al zwevend (biddend) vanuit de lucht.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Accipitriformes
Familie: Accipitridae
Geslacht: Geranoaetus
Soort: Geranoaetus polyosomaapensis

Ondersoorten

G.p. polyosoma: de Andes van westelijk Colombia tot Vuurland en de Falklandeilanden.
G.p. exsul: Juan Fernandez (Chili).
G.p. poecilochrous: de Andes van zuidelijk Colombia tot zuidelijk Ecuador.
G.p. fjeldsai: de Andes van noordelijk Peru tot noordwestelijk Argentinië.

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Reageren
  • verplicht
  • verplicht (niet zichtbaar)