Roodkraaggors – Rufous-collared Sparrow

klik op de foto voor de originele weergave

Kenmerken:

De Roodkraaggors wordt ca. 13,5 tot 15 cm groot. Een volwassen vogel heeft een stompe grijze snavel en een grijze kop met brede zwarte strepen op de kruinzijden en dunnere strepen door het oog en onder de wangen. De nek- en de borstzijden zijn kastanje bruin en de bovendelen zijn grijsbruin met zwarte bestreping. Er zijn twee witte vleugelstrepen. De keel is wit en de onderkanten zijn gebroken wit, met bruin op de flanken en met een zwarte borst.

Biotoop:

In het noordelijke en westelijke deel van zijn verspreidingsgebied wordt deze soort over het algemeen rijk aanwezige vogel meestal gevonden op hoogtes van tussen de  600 en4.000 mtr, maar in het zuidelijke en oostelijke deel wordt deze meestal tot bijna op zeeniveau aangetroffen. Hij is te vinden in vrijwel elke open of halfopen habitat, inclusief agrarisch gebied, tuinen, parken, grasland en scrub. Hij kan goed overweg met stedelijke en suburbane omgevingen, maar is afwezig in de dichtbeboste delen van het Amazonebekken.

Voorkomen:

De Roodkraaggors komt voor van het uiterste zuidoosten van Mexico tot Tierra del Fuego, en op het eiland Hispaniola. Hij is beroemd om zijn diversiteit in zangkunsten.

Voedsel:

Hij foerageert op de grond op zaden, gevallen graan, insecten en spinnen. Hij kan in groepen vogels foerageren van andere soorten. Hij wordt meestal gezien in koppels die kleine territoria hebben, of in kleine groepjes. Het is een tamme vogel welke redelijk benaderbaar is.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Passeriformes
Familie: Emberizidae
Geslacht: Zonotrichia
Soort: Zonotrichia capensis

Ondersoorten

Z.c. septentrionalis: van zuidelijk Mexico tot El Salvador en Honduras.
Z.c. antillarum: Dominicaanse Republiek.
Z.c. orestera: Cerro Campana (centraal Panama).
Z.c. costaricensis: van Costa Rica tot Colombia en Venezuela.
Z.c. insularis: de Nederlandse Antillen.
Z.c. venezuelae: noordelijk en centraal Venezuela.
Z.c. inaccessibilis: Cerro de la Neblina (zuidelijk Venezuela).
Z.c. perezchinchillorum: Cerro Marahuaca (zuidelijk Venezuela).
Z.c. roraimae: centraal Colombia, zuidelijk en oostelijk Venezuela, westelijk Guyana en noordelijk Brazilië.
Z.c. macconnelli: Mount Roraima (zuidoostelijk Venezuela).
Z.c. capensis: noordoostelijk Frans-Guyana.
Z.c. bonnetiana: zuidelijk Colombia.
Z.c. tocantinsi: het oostelijke deel van Centraal-Brazilië bezuiden de Amazonerivier.
Z.c. novaesi: Serra dos Carajás (oostelijk Brazilië).
Z.c. matutina: van noordoostelijk en centraal Brazilië tot oostelijk Bolivia.
Z.c. subtorquata: het zuidelijke deel van Centraal-en zuidoostelijk Brazilië, oostelijk Paraguay, noordoostelijk Argentinië en Uruguay.
Z.c. illescasensis: Cerro Illescas (noordwestelijk Peru).
Z.c. markli: laaglanden van noordwestelijk Peru.
Z.c. huancabambae: noordelijk en centraal Peru.
Z.c. peruviensis: westelijk Peru.
Z.c. pulacayensis: van centraal Peru tot centraal Bolivia en noordwestelijk Argentinië.
Z.c. carabayae: de oostelijke helling van de Andes van centraal Peru tot centraal Bolivia.
Z.c. antofagastae: noordelijk Chili.
Z.c. arenalensis: noordwestelijk Argentinië.
Z.c. sanborni: de Andes van Chili en westelijk Argentinië.
Z.c. hypoleuca: zuidelijk en oostelijk Bolivia en noordelijk Argentinië.
Z.c. choraules: het westelijk deel van Centraal-Argentinië.
Z.c. chilensis: centraal Chili en het zuidelijke deel van Centraal-Argentinië.
Z.c. australis: zuidelijk Chili en zuidelijk Argentinië.

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Reageren
  • verplicht
  • verplicht (niet zichtbaar)