Reuzentoekan – Toco Toucan

klik op de foto voor de originele weergave

Kenmerken:

De Reuzentoekan is prachtige vogelsoort. Hij heeft een enorme oranje gele snavel van 20cm lang die half zo lang is als zijn lijf. De snavel is voorzien van een donkere vlek op de snavelpunt en heeft tevens een zwarte snavelbasis. De keel is wit, het oog is voorzien van een blauwe oogring en daarom heen is het oranje. Overige delen van het verenkleed zijn zwart. Hij wordt inclusief zijn snavel ca. 53 tot 60cm groot, het verenkleed is bij beide geslachten gelijk.

Biotoop:

Het is, in tegenstelling tot de andere leden van het geslacht Ramphastos, in wezen een niet-bossoort. Hij leeft in een breed scala van semi-open biotopen zoals bos, savanne en andere open biotopen met verspreide bomen, Cerrado, plantages, bosrand en zelfs beboste tuinen. Het is voornamelijk een soort van het laagland, maar komt voor tot 1.750 mtr nabij de Andes in Bolivia.

Voorkomen:

De Reuzentoekan komt voor in het noorden en oosten van Bolivia, het uiterste zuidoosten van Peru, het noorden van Argentinië, het oosten en het centrale deel van Paraguay, het oosten en het zuiden van Brazilië (met uitzondering van het zuiden van Rio Grande do Sul, de droge gebieden die worden gedomineerd door Caatinga-vegetatie en kustgebieden tussen Ceará en Rio de Janeiro. ). Andere disjuncte populaties komen voor langs de benedenstroom van de Amazone, ver noordelijk Brazilië in Roraima en kustgebieden van de Guiana’s.

Voedsel:

De Reuzentoekan eet fruit met behulp van de snavel door ze van de bomen te plukken, maar ook insecten, kikkers, kleine reptielen, kleine vogels en hun eieren behoren tot hun dieet. De lange snavel is handig om dingen te bereiken die anders onbereikbaar zouden zijn. Ze worden meestal gezien in paren of kleine groepen.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Piciformes
Familie: Ramphastidae
Geslacht: Ramphastos
Soort: Ramphastos toco

Ondersoorten

R.t. toco: de Guyana’s, noordelijk en noordoostelijk Brazilië en zuidoostelijk Peru.
R.t. albogularis: oostelijk en zuidelijk Brazilië, noordelijk Bolivia, Paraguay en noordelijk Argentinië.

 

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Reageren
  • verplicht
  • verplicht (niet zichtbaar)