Marmereend – Marbled Duck

klik op de foto voor de originele weergave

Kenmerken:

De Marmereend wordt ongeveer 39 tot 42 cm groot. Volwassenen hebben een bleke zandbruine kleur, diffuus gevlekt gebroken wit, met een donkere oogvlek en een ruig gekuifde hoofd welke donkerder van kleur is. 

Biotoop:

Het broedhabitat is laagland, waar ze hun eieren leggen in lang gras of in hoge bomen. Het zijn nerveuze en vluchtige vogels, bij het minst of geringste gevaar vliegen ze op. Vogels trekken na het broedseizoen samen tot grote groepen.

Voorkomen:

Deze eend broedde vroeger in grote aantallen in het Middellandse Zeegebied, maar is nu beperkt tot een paar locaties in Zuid-Spanje, Noordwest-Afrika en Israël. In het oosten leeft hij in het Mesopotamische moerasgebied in Zuid-Irak en in Iran (Shadegan Marshes – ’s werelds belangrijkste site), evenals geïsoleerde watergebieden in Turkije, Armenië, Azerbeidzjan, Irak en verder naar het oosten in West-India en West-China.

Voedsel:

Deze vogels foerageren hoofdzakelijk in ondiep water door te spartelen of  af en toe te duiken. Er is weinig bekend over hun dieet.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Anseriformes
Familie: Anatidae
Geslacht: Marmaronetta
Soort: Marmaronetta angustirostris

 

 

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Reageren
  • verplicht
  • verplicht (niet zichtbaar)