Grote trap – Great bustard

klik op de foto voor de originele weergave

Kenmerken:

Het mannetje van de Grote Trap is mogelijk het zwaarst levende vliegende dier. Een mannetje is meestal 90 tot 105 cm groot en heeft een spanwijdte van 2,1 tot 2,7 mtr. Het vrouwtje is ongeveer een derde kleiner in grootte. Een volwassen mannetje is bruin op de bovenzijde, getekend met zwartachtige patronen, en wit aan de onderzijde. Hij heeft een lange grijze nek en kop. Zijn borst en de lagere halskanten zijn kastanjekleurig en er is een gouden waas op de rug. Het verenkleed is prachtig om te zien, het lijkt dat omvang van deze kleuren steeds helderder worden naarmate het mannetje veroudert. In het broedseizoen heeft het mannetje lange witte halsharen, die tot 12-15 cm lang zijn en voortdurend groeien van het derde tot het zesde levensjaar. Tijdens de vlucht, zijn de lange vleugels overwegend wit met bruin tonend langs de randen van de lagere primaire en secundaire veren en een donkerbruine strook langs de hogere rand van de vleugels. De borst en nek van het vrouwtje zijn vaal, met bruine en bleke kleuren over de rest van het verenkleed, waardoor ze goed gecamoufleerd is in open biotopen. Een lastige soort om te fotograferen, erg schuw!

Biotoop:

Het biotoop van deze vogels bestaat uit grasland of steppes gedefinieerd door open, vlakke of enigszins glooiende landschappen. Ze zijn te vinden op velden met ongestoorde groei van grassen en planten en lijken de voorkeur te geven aan gebieden met wilde of gecultiveerde gewassen zoals granen, wijngaarden en planten welke gebruikt worden als voer zoals koren. Tijdens het broedseizoen vermijden ze echter actieve gebieden waar regelmatige menselijke activiteiten plaats vinden.

Voorkomen:

De Grote Trap broedt in open grasland en landbouwgrond in Zuid- en Midden-Europa en in gematigd Azië. Europese populaties zijn voornamelijk standvogels, maar Aziatische vogels trekken in de winter verder naar het zuiden. Portugal en Spanje bevatten nu ongeveer 60% van de wereldpopulatie.

Voedsel:

Het zijn omnivoren en eten naargelang het seizoen biedt, plantaardig materiaal, insecten en zaden.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Otidiformes
Familie: Otididae
Geslacht: Otis
Soort: Otis tarda

Ondersoorten

O.t. tarda: Broedt in het Iberisch Schiereiland, het noorden van Marokko, delen van Centraal-Europa, Turkije, Iran, Oekraïne, het zuiden van Rusland, delen van Kazachstan en Noordwest-China (Xinjiang). De westelijke populaties zijn standvogels of trekken over korte afstanden.De Russische, Oekraïense, Kazachse en Chinese populaties trekken zuidwaarts over korte afstanden.

 

O.t. dybowskii: Broedt in Transbaikalië, Mongolië en Binnen-Mongolië en overwintert in Centraal- en Oost-China.

 

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Reageren
  • verplicht
  • verplicht (niet zichtbaar)