klik op de foto voor de originele weergave

Kenmerken:

Het Graswinterkoninkje is een relatief klein winterkoninkje dat 10 tot 12 cm groot wordt. Vrouwtjes en mannetjes hebben hetzelfde verenkleed, maar mannetjes zijn iets groter. Hun kopen rug zijn geelbruin gestreept met zwart en wit. Hun achterzijde is oranjebruin en de staart is roestkleurig bruin met zwart. Vleugels zijn bruin bruin met zwarte, witte en bleke vegen. Ze hebben een witte keel en buik met bleke vegen aan de zijkant. Hun snavel is lang en slank. Het bovendeel van de snavel is bruin, terwijl de onderzijde geel is. Ze hebben roze poten. Het verenkleed kan variëren tussen ondersoorten.

Biotoop:

Tijdens het broedseizoen leven ze over het algemeen op weiden en natte graslanden. Ze kunnen echter leven in vochtige gebieden zoals moerassen en drogere biotopen zoals droge prairies. Ze geven de voorkeur aan gebieden met dichte en hoge grassen en zegges om hun nesten te bouwen. Tijdens de winter kunnen deze vogels in verschillende leefgebieden worden aangetroffen zolang er voldoende overvloed aan insecten te eten is.

Voorkomen:

In Noord-Amerika zijn ze te vinden tijdens het broedseizoen in de zuidelijke helft van Alberta en Saskatchewan en in zuidelijk Ontario en Quebec in Canada en in de Verenigde Staten, ten westen van de Appalachen, van de Canadese grens tot Missouri en Noord-Arkansas. Tijdens migratie en winter worden ze gevonden van de zuidelijke helft van Arkansas tot Texas en Florida. In Midden-Amerika wonen ze in de winter in het noordoosten van Mexico. In Zuid-Amerika worden ze het hele jaar door gevonden in Argentinië, Venezuela, Equator Peru, Chili, Bolivia, Brazilië, Argentinië en de Falklandeilanden.

Voedsel:

Ze leven van insecten en ongewervelde dieren, ze foerageren voornamelijk op de grond.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Passeriformes
Superfamilie: Certhioidea
Familie: Troglodytidae
Geslacht: Cistothorus
Soort: Cistothorus platensis

Ondersoorten

C.p. stellaris: het zuidelijke deel van Centraal-en zuidoostelijk Canada en de noordoostelijke Verenigde Staten.
C.p. tinnulus: westelijk Mexico.
C.p. potosinus: San Luis Potosí (centraal Mexico).
C.p. jalapensis: centraal Veracruz (oostelijk Mexico).
C.p. warneri: de laaglanden van Veracruz, Tabasco en Chiapas (zuidoostelijk Mexico).
c.p. russelli: Belize.
C.p. elegans: zuidelijk Mexico en Guatemala.
C.p. graberi: zuidoostelijk Honduras en noordoostelijk Nicaragua.
C.p. lucidus: Costa Rica en westelijk Panama.
C.p. alticola: van noordelijk Colombia via Venezuela tot westelijk Guyana.
C.p. aequatorialis: van het westelijke deel van Centraal-Colombia tot centraal Peru.
C.p. graminicola: het zuidelijke deel van Centraal-Peru.
C.p. minimus: van zuidelijk Peru tot zuidelijk Bolivia.
C.p. polyglottus: zuidoostelijk Brazilië, Paraguay en noordoostelijk Argentinië.
C.p. tucumanus: zuidelijk Bolivia en noordwestelijk Argentinië.
C.p. platensis: centraal en oostelijk Argentinië.
C.p. hornensis: centraal en zuidelijk Chili, zuidelijk Argentinië.
C.p. falklandicus: Falklandeilanden.

 

Onderwerpen #Antarctica 2016 #Corruíra-do-campo #Cucarachero Sabanero #Grass Wren #kobashinumamisosazai #Kortnæbbet Græssmutte #oriešok bahenný #sarapeukaloinen #Scricciolo pagliarolo #Sedge Wren #Seggenzaunkönig #Sivsmett #Starrgärdsmyg #Střízlík ostřicový #strzyzyk nadrzeczny #Troglodyte à bec court #Zeggewinterkoning #Травяной крапивник #コバシヌマミソサザイ #短嘴沼泽鹪鹩