klik op de foto voor de originele weergave

Kenmerken:

De Geoorde Treurduif is 24 cm groot en heeft een lange wigvormige staart. Volwassen mannetjes hebben voornamelijk olijfbruin bovendelen  met zwarte vlekken op de vleugels. De kop heeft een grijze pet, een zwarte lijn achter het oog en het blauwzwarte op de dekveren van de oorstreek. Deze zwarte markeringen geven de soort zijn Engelse en specifieke naam. De wang laat een goude gloed zien, de keel is meer paarskleurig. De buik en borst zijn lichter van kleur, en de staart is getipt met kaneelkleur. De snavel is zwart en de poten donkerrood. Het vrouwtje is valer dan het mannetje, en onvolwassen vogels zijn grijsachtig bruin, erg vaal, met bleke vlekken.

Biotoop:

Deze duifsoort komt veel voor in savannes en andere open gebieden, inclusief de agrarische gebieden, en past zich gemakkelijk aan menselijke bewoning aan. Ze worden veel gezien op draden en telefoonpalen in de buurt van steden in Trinidad en Venezuela, bijna in alle openbare ruimten van grote stedelijke gebieden zoals Bogotá, Colombia en foerageren ook in de buurt van badplaatsen in Tobago.

Voorkomen:

De Geoorde Treurduif is een broedvogel in heel Zuid-Amerika, van Colombia tot Zuid-Argentinië en Chili, en op de eilanden voor de kust van de Grenadines naar het zuiden. Het is een relatief recente kolonist van Tobago en Trinidad. Hij lijkt gedeeltelijk te migreren, de migratie  worden aangedreven door voedselvoorraden in hun leefgebied. Het is een talrijke vogel en wordt flink bejaagd.

Voedsel:

Deze soort voedt zich voornamelijk met zaad dat uit de grond wordt gehaald, maar zullen andere dingen nemen zoals brood wat mensen weggooien. Ze kunnen een plaag zijn voor de landbouw.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Columbiformes
Familie: Columbidae
Geslacht: Zenaida
Soort: Zenaida auriculata

Ondersoorten

Z.a. caucae: westelijk Colombia.
Z.a. antioquiae: het noordelijke deel van Centraal-Colombia.
Z.a. pentheria: oostelijk Colombia en westelijk Venezuela.
Z.a. vinaceorufa: de Nederlandse Antillen.
Z.a. stenura: de Kleine Antillen, Trinidad, centraal Colombia tot de Guiana’s en noordelijk Brazilië.
Z.a. jessieae: lager gelegen Amazonebekken (Brazilië).
Z.a. marajoensis: De grote riviermond van de Amazonerivier (Brazilië).
Z.a. noronha: noordoostelijk Brazilië, Fernando de Noronha (Brazilië).
Z.a. hypoleuca: westelijk Ecuador en westelijk Peru.
Z.a. chrysauchenia: van Bolivia tot centraal Brazilië, zuidelijk tot Vuurland.
Z.a. auriculata: centraal Chili en het westelijke deel van Centraal-Argentinië.

 

Onderwerpen #Argentinie 2016 #Avoante #Eared Dove #Fülfoltos gerle #Geoorde Treurduif #Gołębiak plamouchy #hrdlička černouchá #lõuna-ruugetuvi #Ohrflecktaube #Öronduva #Pomba-de-bando #täpläkorvakyyhky #Tortora orecchiuta #Tourterelle oreillarde #Øredue #Ørepletdue #Ушастая горлица #ミミグロバト #斑颊哀鸽