klik op de foto voor de originele weergave

Kenmerken:

Dikbekfuten zijn klein, gedrongen en hebben een korte nek. Ze worden ca 31 tot 38cm groot en hebben een spanwijdte van 45 tot 62cm. Ze zijn overwegend bruin, met een donkerdere pet en rug. Ze hebben geen wit onder hun vleugels tijdens het vliegen, net als andere futen. Hun onderzijde van de staart is wit en ze hebben een korte, stompe, kipachtige snavel die een lichtgrijze kleur heeft, die in de zomer wordt omringd door een brede zwarte band (dit refereert naar zijn naam in het Engels). In de zomer is de keel zwart. Er is geen verschil tussen man en vrouw. De Dikbekfuut heeft geen poten met zwemvliezen. De tenen hebben lobben die uit de zijkant van elke teen komen. Deze lobben zorgen voor gemakkelijk peddelen.

Biotoop:

Dikbekfuten komen voor in zoetwaterrijke gebieden met opkomende vegetatie, zoals lisdodde. Ze worden af ​​en toe gevonden in zout water. In het broedseizoen worden ze gevonden in opkomende vegetatie in de buurt van open water, en in de winter worden ze voornamelijk in open water aangetroffen vanwege het ontbreken van te onderhouden nesten. Ze kunnen in de buurt van rivieren leven, maar geven de voorkeur aan stilstaand water. Ze kunnen in hogere hoogten worden aangetroffen tijdens de migratie.

Voorkomen:

Ze zijn het talrijkst in Noord-Amerika, Midden-Amerika en Zuid-Amerika (het hele jaar door). Daarnaast komen ze voor in centraal, noordelijk en noordoostelijk Canada. Als ze in een gebied wonen waar het water in de winter bevriest, zullen ze migreren. Trekvogels komen over het algemeen in september en oktober samen met standvogels. Het is bekend dat ze  ’s nachts migreren. De meeste trekvogels vertrekken in maart of april.

Voedsel:

Deze futen foerageren voornamelijk op ongewervelden in het water, en ook op kleine vissen en amfibieën. Ze duiken om voedsel te bemachtigen. Met hun snavel kunnen ze schaaldieren verpletteren, zoals langoesten. Ze kunnen ook planten eten. Van de Dikbekfuut is aangetoond dat ze hun eigen veren eten, zoals andere futen, om te helpen bij de spijsvertering (voorkomt letsel door kleine botten). Ze zullen ook hun veren aan hun jongen voeden.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Podicipediformes
Familie: Podicipedidae
Geslacht: Podilymbus
Soort: Podilymbus podiceps

Ondersoorten

P.p. podiceps: van noordelijk Noord-Amerika tot Panama en Cuba.
P.p. antillarum: de Grote- en Kleine Antillen.
P.p. antarcticus: van noordelijk Zuid-Amerika tot zuidelijk Argentinië.

 

Onderwerpen #Argentinie 2016 #Bindentaucher #Cabusset becgròs #Dikbekfuut #Grèbe à bec bigarré #Gyűrűscsőrű vöcsök #Kalın gagalı batağan #Mergulhão-caçador #Mergullón bicogroso #paksunokkauikku #Perkoz grubodzioby #Pied-billed Grebe #Podilimbo #potápka americká #Progastokljuni ponirek #Ringnebbdykker #Stúfgoði #Tjocknäbbad dopping #Tsjoksnaffeldûker #Tyknæbbet Lappedykker #vöötnokk-pütt #Zampullín Picogrueso #Каролинская поганка #オビハシカイツブリ #斑嘴巨鸊鷉