klik op de foto voor de originele weergave

Kenmerken:

De Chileense Kievit is de enige kuif-waadvogel in Zuid-Amerika. Hij wordt ca. 32 tot 38 cm groot. De boven delen zijn grotendeels bruingrijs, met een bronzen glans op de schouders. De kop is bijzonder opvallend; voornamelijk grijs met een zwart voorhoofd en een keelvlak dat uitsteekt op de zwarte borst. Een witte rand scheidt het zwart van het gezicht van het grijs van het hoofd en de kap. De rest van de buik en borst is wit en de oogring, de poten en het grootste deel van de snavel zijn roze. Het is uitgerust met een soort rood benige sporen onder de vleugels, welke hij gebruikt om vijanden te intimideren en roofvogels te af te weren. Tijdens de trage klapperende vlucht vertoont de zuidelijke kievit een brede witte band in de vleugels die het grijsbruine van de rug- en vleugeldekveren van de zwarte veren scheidt. De romp is wit en de staart zwart.

Biotoop:

De Chileense Kievit is een soort habitat in de omgeving van meren en oevers of open grasland. Hij heeft geprofiteerd van de uitbreiding van zijn habitat door extensie van de veeteelt. 

Voorkomen:

De Chileense Kievit is een veel voorkomende en wijdverspreide bewoner in heel Zuid-Amerika, behalve in dicht beboste gebieden bijvoorbeeld het grootste deel van de Amazone, de hogere delen van de Andes en de dorre kust van een groot deel van West-Zuid-Amerika. Deze vogel komt vooral veel voor in het stroomgebied van de Rio de la Plata. Ze verspreidden zich de laatste jaren ook door Midden-Amerika.

De Chileense Kievit is de nationale vogel van Uruguay.

Voedsel:

Het voedsel bestaat voornamelijk uit insecten en andere kleine ongewervelde dieren  die vooral ’s nachts, vaak in koppels, worden bejaagd met behulp van een run-and-wait-techniek.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Charadriiformes
Familie: Charadriidae
Geslacht: Vanellus
Soort: Vanellus chilensis

Ondersoorten

V.c. cayennensis: noordelijk Zuid-Amerika.
V.c. lampronotus: van centraal en oostelijk Brazilië tot noordelijk Chili en noordelijk Argentinië.
V.c. fretensis: zuidelijk Chili en zuidelijk Argentinië.
V.c. chilensis: centraal Chili en het westelijk deel van Centraal-Argentinië.

 

Onderwerpen #Argentinie 2016 #Brunkarakara #Caracara Chimango #Chimango #Chimango Caracara #Chimangocaracara #Chimangokarakara #čimango šedonohý #Füstös karakara #ruskokarakara #Skrzeczka brązowa #väikekarakaara #Химанго #Шиманго #チマンゴカラカラ #叫隼