klik op de foto voor de originele weergave

Kenmerken:

De Antarctische Prion is een stormvogel soort die makkelijk met andere Prion soorten te verwarren is. Hij wordt ca. 25 tot 27cm groot en heeft een spanwijdte van ca. 60 tot 66cm. De bovenzijde is blauwgrijs en heeft een karakteristieke dunne zwarte “M” op zijn bovenvleugel en rug. Ze hebben een lichte onderzijde met donkergrijze borstzijdes. De kop is in zijn voorkomen redelijk fors, ze hebben witte wangen en een witte streep boven het oog, en een vaal-donkere streep door het oog. De snavel is redelijk kort maar stevig. De grijze staart heeft een zwarte eindband. Zoals vele zeevogels hebben ze nasale passages die zich op de bovensnavel bevinden. Ze produceren een maagolie bestaande uit wasesters en triglyceriden die wordt opgeslagen in de proventriculus (gedeelte onder de krop). Dit kan uit hun mond worden gespoten als verdediging tegen roofdieren, als een energierijk voedselbron voor kuikens, en voor volwassenen tijdens hun lange vluchten. Ten slotte hebben ze ook een zoutklier die zich boven de neusholte bevindt en helpt hun lichaam te ontzilten, vanwege de grote hoeveelheid zeewater die ze in zich opnemen.

Biotoop:

Dit is een echte zeevogel. Ze hebben een typische glijvlucht vlak over de golven en maken weinig vleugelbewegingen. Ze broedden op de rotsachtige kuststroken op kliffen, rotshellingen en rotsachtige vlaktes in zelf gemaakte holtes welke tot wel 1 meter diep kunnen zijn.

Voorkomen:

Ze broeden in kolonies op de eilanden Auckland, Heard, Macquarie, Scott, South Georgia en de South Sandwich eilande, de South Orkney eilanden, South Shetland eilanden, Crozet eilanden en de Kerguelen eilanden. Buiten het broedseizoen strijken ze uit over de zuidelijke oceanen.

Voedsel:

Ze foerageren op ongewervelden en kleine vissen. Ze vangen de prooi aan de oppervlakte van het zeewater.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Procellariiformes
Familie: Procellariidae
Geslacht: Pachyptila
Soort: Pachyptila desolata

Ondersoorten

P.d. desolata: het nominaat ras, broed op de Crozet eilanden, Kerguelen eilanden, and Macquarie eiland
P.d. altera: broed op de Heard eiland en de Auckland eilanden
P.d. banksi: broed in de Scotia Arc op South Georgia, de South Sandwich eilanden and Scott eiland

Onderwerpen #Antarctic Prion #Antarctica 2016 #Antarctische Prion #Antarktiese walvisvoël #Antarktishvalfugl #Antarktisk Hvalfugl #Antarktisk valfågel #Antarktiszi cethojsza #buřňák holubí #Faigão-rola #kaelus-vaalalind #kyyhkyprioni #Pato-petrel Antártico #Petrelek antarktyczny #Prion de la désolation #Prione antartico #Taubensturmvogel #Антарктическая китовая птичка #ナンキョククジラドリ #鸽锯鹱