klik op de foto voor de originele weergave

Kenmerken:

Het Alkstormvogeltje is een kleine plompe vogel van ca. 20 tot 25cm groot. Het verenpak is zwart van boven en dof wit van onder en hij heeft een grote zwarte snavel. De vleugels hebben witte dunne strepen. De kop en nek zijn meer bruin dan zwart. De poten zijn blauw. De ondersoorten in de regio van de Falkland eilanden en de eilanden van South Georgia zijn bijna niet van elkaar te onderscheiden van bijv.  de ondersoort het Zuid-Georgisch Alkstormvogeltje. Het Alkstormvogeltje (Falkland) heeft bruine primaire veren van aan de binnenzijde, terwijl de het Alkstormvogeltje van South Georgia een wit-lichte binnenzijde heeft. Alkstormstormvogels hebben kleinere en smallere snavels dan de Zuid-Georgische Alkstormvogel. Een ander verschil is dat de het Zuid-Georgisch Alkstormvogeltje een zwarte achterlijn heeft langs de oogleden. Er zijn ook kleine verschillen in de grootte.

Biotoop:

Deze soort besteed veel tijd op zee om te foerageren. Hun nesten bevinden zich op de begroeide hellingen van de eilanden en in veel mindere maten op de vlakke delen van het land.

Voorkomen:

Het Alkstormvogeltje leeft in de grote oceaan tussen de 35 en 55 breedte graden. Hij broedt op de diverse eilanden in deze zone zoals op de Falkeilanden en Tasmanië. Ze broeden in grote kolonies, een kolonie bevat ca. een nest per vierkante meter. Ze leven als monogame paartjes en broeden in holen.

Voedsel:

Deze soort foerageert op zee op het continentale plat tijdens het broedseizoen. Het dieet van deze soort wordt gedomineerd door schaaldieren. Van deze soort is bekend dat ze ’s nachts foerageren op verticaal migrerend plankton. Foerageren vindt meestal plaats in de oceaan nabij de kust, maar soms in de diepere Pelagische zone buiten het broedseizoen dat slechts 2 maanden van het jaar is. Hij duikt naar voedsel tot wel 60 meter diep en gebruikt zijn vleugels als motor.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Procellariiformes
Familie: Procellariidae
Geslacht: Pelecanoides
Soort: Pelecanoides urinatrixsis

Ondersoorten

P.u. dacunhae: Tristan da Cunha en Gougheiland.
P.u. berard: Falklandeilanden.

P.u. urinatrix: Tasmanië, zuidoostelijk Australië en noordelijk Nieuw-Zeeland.
P.u. chathamensis: Chathameilanden, Snareseilanden en Stewarteiland.
P.u. exsul: van Zuid-Georgia en de Zuidelijke Sandwicheilanden, de Antipodeneilanden en Aucklandeilanden.

P.u. coppingeri: zuidelijk Chili.

 

Onderwerpen #Alkestormfugl #Alkstormvogeltje #Antarctica 2016 #Barnahátú bukóhojsza #buřník obecný #Common Diving Petrel #Gewone duikstormvoël #Lummensturmvogel #myrskysukeltaja #Nurzec czarnoskrzydły #Petrel-mergulhador #Petrello tuffatore comune #Potoyunco Común #Puffinure plongeur #Smalnebbdykkpetrell #tõmmu-torminiglas #Vanlig dykpetrell #Обыкновенный нырковый буревестник #モグリウミツバメ #鹈燕