Kramsvogel – Fieldfare

klik op de foto voor de originele weergave

Kenmerken:

De Kramsvogel is 25 cm lang, heeft een grijze kruin, nek en romp, een effe bruine rug, donkere vleugels en staart en witte ondervleugels. De borst en de flanken zijn zwaar gevlekt. De borst heeft een geelbruinachtige waas en de rest van de onderdelen zijn wit. De geslachten zijn gelijk, maar de vrouwtjes zijn ietsjes bruiner. Het mannetje heeft een eenvoudige lied en de vogels hebben verschillende keelklanken in vlucht en als wekdienst.

Biotoop:

In de zomer leeft de Kramsvogel in gemengd bos van berken, elzen, dennen, sparren en dennen, vaak in de buurt van moerassen, heide en andere open grond. In zijn broed gebied deert hem de mens niets, en kan worden gezien in bebouwde gebieden, boomgaarden, parken en tuinen. Hij leeft ook in open toendra en de hellingen van de heuvels boven de boomgrens. In de winter worden groepen Kramsvogels vooral gezien in het open veld, landbouwgrond, boomgaarden en open bos. Ze zijn nomadische en zwerven overal waar er een overvloed aan bessen en insecten is. Later in het jaar leven ze op weiden en akkers.

klik op de foto voor de originele weergave

 

Voorkomen:

De Kramsvogel broedt in de bossen en in struikgewas in Noord-Europa en Azië. In het najaar migreert hij met veel andere noordelijke vogels naar het zuiden, dit zijn voornamelijk Koperwieken. Het is een zeer zeldzame broedvogel op de Britse eilanden. In de winter verblijft in grote aantallen in het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Europa, Noord-Afrika en het Midden-Oosten.

Voedsel:

Het is een omnivoor, hij eet een breed scala aan weekdieren, insecten en regenwormen in de zomer, en bessen, graan en zaden in de winter.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Passeriformes (Zangvogels)
Familie: Turdidae (Lijsters)
Geslacht: Turdus
Soort: Turdus pilaris

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Reageren
  • verplicht
  • verplicht (niet zichtbaar)