klik op de foto voor de originele weergave

Kenmerken:

De dwergmeeuw is -zoals de naam als zegt- een van de kleinste meeuwen. Het is een sierlijke meeuw. De lengte is 25-27 cm, de vleugelspanwijdt van 75-80 cm. In zomerkleed is de dwergmeeuw vaalgrijs met een zwarte kop en lijkt hierdoor vrij veel op de kokmeeuw en de zwartkopmeeuw, maar is beduidend kleiner. In de winter wordt de kop wit afgezien van een donkere kap en oogvlek. De snavel is dun en zwart en de poten zijn donkerrood. De vlucht met de afgeronde vleugels is enigszins sternachtig. Onvolwassen vogels en vogels in winterkleed zijn wat lastiger te onderscheiden. Zij hebben een kenmerkende V-vormige, donkere band over de vleugels. Dit hebben meer soorten meeuwen zoals de Ross meeuw.

Biotoop:

De soort broedt in zoetwatermoerassen, hoogvenen, voedselrijke waterplassen in Europa oostelijk van de Oostzee, verder in Rusland en in de gematigde en steppegebieden in Centraal en Oost Azië. De vogel vormt daar kolonies, vaak samen met kokmeeuwen.

Voorkomen:

De Dwergmeeuw leeft in Oostelijk Europa, Rusland en in Centraal en Oost Azië. Tijdens de winter is hij voornamelijk op zee te vinden.

Voedsel:

De Dwergmeeuw eet voornamelijk vis, maar ook insecten welke hij vangt in vlucht en ongewervelde zeedieren die op het strand opgepikt worden.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Charadriiformes (Steltloperachtigen)
Familie: Laridae (Meeuwen)
Geslacht: Hydrocoloeus
Soort: Hydrocoloeus minutus

Onderwerpen #Charadriiformes #Dvärgmås #Dvergmáfur #Dvergmåke #Dværgmåge #Dwerchkob #Dwergmeeuw #Gabbianello #Gaivota pequena #Gavina menuda #Gaviota Enana #Hydrocoloeus #Kis sirály #Laridae #Little Gull #Mali galeb #Mažasis kiras #Meeuwen #Mewa mała #Mouette pygmée #Nederland #Pelagische tocht 2008 #Pescăruş mic #pikkulokki #Pulëbardha e vogël #Racek maly #steltloper #Steltloperachtigen #Väikekajakas #Zwergmöwe #Νανόγλαρος #Мал галеб #Малая чайка #Малка чайка #Мартин малий #שחף גמד #نورس صغير #کاکایی کوچک #მცირე თოლია #ヒメカモメ #小鸥