klik op de foto voor de originele weergave

Kenmerken:

De Steenarend is een zeer grote donkerbruine roofvogel met enorm brede vleugels. Hij wordt ca. 66 tot 102cm groot en heeft een spanwijdte van ca. 180 tot 234cm. Deze soort behoort tot de 5 grootste arendsoorten. Volwassen vogels zijn voornamelijk donkerbruin van kleur met een lichtere, typisch goudachtige kleur aan de achterzijde van de kruin en nek. Op de binnendekveren en staart is wat grijs te vinden. Juveniele vogels ogen donkerder en hebben een minder uitgesproken kleur. Ze hebben 2/3 deel van hun staart wit eindigend met een zwarte band. Jongen tot 8 maanden oud hebben witte vlekken in het verenkleed. In hun 2de zomerjaar veranderen de ondervleugels naar roestbruin, en in het 3de zomerjaar verandert hun bovenvleugels naar donkerbruine veren. Het volledige adulte verenkleed laat zich pas zien in de leeftijd van tussen de 5 en 6 jaar.

Biotoop:

Steenarenden zijn vrij flexibel in leefgebied maar hebben echter een paar ecologische kenmerken in het gebied nodig. Gebieden welke het meest geschikt zijn, zijn open en/of semi-open gebieden voor de jacht, ze vermijden ontwikkelde gebieden zoals stedelijk en agrarisch gebied maar neigen meer naar gebieden met inheemse vegetatie. Ook zwaar beboste gebieden worden gemeden. In desolate gebieden zoals in de zuidelijke Yukon worden ze vaak gezien op vuilnisbelten en op aangereden wild op de weg. De meeste Steenarenden vinden hun habitat in bergachtige gebieden.

Voorkomen:

Steenarenden komen voor op bijna het gehele noordelijk halfrond. In Nederland komen ze echter vrijwel nooit voor. In Noord-Amerika broeden ze van Alaska tot Mexico, voornamelijk aan de westzijde van het continent, maar via Canada komen ze voor tot aan Nova Scotia, tussen de Hudsonbaai en de Grote Meren door. In Azië komen ze bijna overal ten noorden van de Himalaya voor, maar in Europa broeden ze alleen in Scandinavië, Schotland, Noord-Rusland, Spanje, Zwitserland, Italië, Griekenland en de Alpen. In Afrika zijn ze beperkt tot Tunesië, Algerije en Marokko.

Voedsel:

Steenarenden zijn opportunistische jagers die allerlei diersoorten aanvallen. In zeer zeldzame gevallen vallen ze ook grote dieren aan zoals herten en coyotes. Er zijn geen aanvallen op mensen bekend.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Accipitriformes
Familie: Accipitridae (Havikachtigen)
Geslacht: Aquila
Soort: Aquila chrysaetos

Ondersoorten

A.c. chrysaetos: van Europa tot het noordelijke deel van Centraal-Azië.
A.c. kamtschatica: noordoostelijk Azië.
A.c. japonica: Korea en Japan.
A.c. daphanea: centraal Azië.
A.c. homeyeri: van het Iberisch Schiereiland, noordelijk Afrika via het Midden-Oosten tot Iran en Oezbekistan.
A.c. canadensis: Alaska, Canada, de westelijke Verenigde Staten en het westelijke deel van Centraal-Mexico.

Onderwerpen #Accipitridae #Accipitriformes #Acvilă de munte #Aguia-real #Àguila daurada #Águila Real #Aigle royal #Aquila #Aquila chrysaetos #Aquila reale #Golden Eagle #Griekenland 2015 #Gullörn #Havikachtigen #Kaljukotkas e. maakotkas #Kaya kartalı #Keningsearn #Kilnusis erelis #Kongeørn #Kungsörn #maakotka #Orel skalni #Orzeł przedni #Planinski orel #Shqiponja e maleve #Steenarend #Steinadler #Suri orao #Szirti sas #Χρυσαετός #Арол-маркут #Беркут #Златен (Скалес #Скален орел #Քարարծիվ #עיט זהב #عقاب ذهبي #მთის არწივი #ወርቃማው ንስር #イヌワシ #金雕