klik op de foto voor de originele weergave

Kenmerken:

De Geelpootmeeuw is een grote meeuw, hoewel de grootte varieert, met de kleinste vrouwtjes die nauwelijks groter zijn dan een Zilvermeeuw en de grootste mannetjes zijn ongeveer de grootte van een Grote Mantelmeeuw. Ze variëren in lengte van 52-68 cm in totale lengte en 120-155 cm in spanwijdte. Volwassenen zijn vergelijkbaar met Zilvermeeuwen, maar hebben gele poten. Ze hebben een grijze rug, en zijn iets donkerder dan Zilvermeeuwen. In de herfst hebben ze een geheel witte kop, en hebben meer uitgebreid zwarte vleugelpunten met een paar witte vlekken, net als de Kleine Mantelmeeuw. Ze hebben een rode vlek op de snavel. Hij heeft een rode ring rond het oog net zoals de Kleine Mantelmeeuw, maar in tegenstelling tot in de Zilvermeeuw, die een donkere gele ring heeft. Eerstejaars vogels hebben een valere kop, romp en buik dan de eerstejaars vogels van de Zilvermeeuw. Ze hebben een donkere snavel en donkere ogen, roze-grijze poten, donkere slagpennen en een goed gedefinieerde zwarte band op de staart. Ze worden lichter in de buik en verliezen hun tekening op de bovendelen na mate het seizoen vordert. Tweede winter ruien de vogels naar het volwassenenkleed, met uitzondering van de patroon veren op de vleugeldekveren. Echter zijn hun vleugeltips zwart, hun ogen nog donker, en de poten hebben een lichtgele vleeskleur.

Biotoop:

Hun biotoop bestaat uit kust gebieden en prefereren kliffen om te broeden.

Voorkomen:

Het broedgebied is met name gericht op het Middellandse Zee gebied. In Noord-Afrika leeft hij in Marokko, Algerije en Tunesië, maar is opkomend in Libië en Egypte. Ook broedt hij In het Midden-Oosten, een paar paren in Israël en Syrië en met grotere aantallen in Cyprus en Turkije. In Europa zijn er koloniën langs de Middellandse Zee, en ook op de Atlantische eilanden en kusten noord naar Bretagne en het westen aan de Azoren. Hij broedt aan de westzijde van de Zwarte Zee; hier is er overlapping met de Kaspische meeuw, maar er is een verschil in biotoop; de Geelpootmeeuw heeft voorkeur voor kliffen en de Kaspische meeuw leeft op de vlakke oevers. Veel vogels verblijven het hele jaar door in hetzelfde gebied, maar anderen migreren voor de winter naar de milde gebieden van West-Europa of naar het zuiden tot aan Senegal, Gambia en de Rode Zee.

Voedsel:

De Geelpootmeeuw leeft van Zee-egels, mosselen, kokkels, krabbetjes, wormen en afval.

Wetenschappelijk

Geelpootmeeuw,Yellow-legged Gull,Larus michahellis
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Charadriiformes (Steltloperachtigen)
Familie: Laridae (Meeuwen)
Geslacht: Larus
Soort: Larus michahellis

Ondersoorten

L.m. atlantis: de Azoren, Madeira en de Canarische eilanden.
L.m. michahellis: westelijk en zuidelijk Europa, noordwestelijk Afrika en het mediterrane gebied.

Onderwerpen #Armenisk trut #Charadri #etelänharmaalokki #Gabbiano reale #Gaivota-de-patas-amarelas #Gavià caspi x gavià argentat #Gaviota Patiamarilla #Geelpootmeeuw #Geltonkojis kiras #Gielpoatsulvermiuw #Goéland leucophée #Griekenland 2015 #Gulbeinmåke #Laridae #larus #Lõuna-hõbekajakas #Medelhavstrut #meeuw #Meeuwen #Mewa romańska #Middelhavssølvmåge #Mittelmeermöwe #Pescăruş cu picioare galbene #Pulëbardha këmbëverdhë #Racek stredomorsky #Rumenonogi galeb #Sárgalábú sirály #Steltloperachtigen #Yellow-legged Gull #Ασημόγλαρος της Μεσογείου #Мартин жовтоногий #Средиземноморска жълтонога чайка #Средиземноморская чайка #ყვითელფეხა თოლია #キアシセグロカモメ #黃腳銀鷗