klik op de foto voor de originele weergave

Kenmerken:

De Westelijke Kraagtrap is klein tot middelgrote trap soort. Hij is ca. 55 tot 65 groot en heeft een spanwijdte van 135 tot 170cm. Hij is licht bruin (gestreept en gevlekt getekend) aan de bovenzijde en wit aan de onderzijde, aan de zijdes van zijn hals loopt een zwarte streep. Tijdens de vlucht tonen de lange vleugels grote delen in bruin zwart op de slagpennen. Geslachten zijn gelijk maar het vrouwtje is met een gemiddelde hoogte van 66cm kleiner dan het mannetje welke gemiddeld 73cm hoog is. Het vrouwtje is ook lichter en grijzer van kleur. Net als andere Trappen soorten gooit deze vogel bij het baltsen zijn kop naar achteren en laat een fraaie tooi van witte veren in de hals zien.

Biotoop:

Kraagtrappen leven in droge gebieden zoals woestijnen en steenachtige vlaktes. Ze vallen door hun camouflage verenpak volledig weg in hun omgeving, ze zijn daarom erg moeilijk te vinden met name overdag als ze rusten op de grond.

Voorkomen:

De Westelijke Kraagtrap komt voor in het noorden van Afrika ten westen van de Nijl, met name in het westelike deel van de Sahara woestijn. Dit zijn de regio’s Mauritanië, Marokko, Algerije, Tunesië, Libië en Egypte. Dit betreft de ondersoort undulata undulata. Er is tevens een hele kleine populatie te vinden op de Canarische Eilanden, met name op Fuertaventura is de kans redelijk aanwezig er één te kunnen vinden. Er zijn ook meldingen vanuit Lanzarote. De grootte van de populatie wordt geschat op 106 tot 110 duizend individuen. De kraagtrap gaat in aantal achteruit. Vogels worden in Pakistan gevangen en geëxporteerd naar Arabische landen waar ze worden gebruikt voor de training van jachtvalken. De inheemse populaties in de Arabische landen hebben sterk te lijden onder deze valkenjacht. Daarnaast wordt overal hun leefgebied bedreigd door wegenaanleg, elektriciteitsmasten, voorzieningen voor toerisme, militaire oefenterreinen, overbegrazing en mogelijk ook predatie op hun eieren door ingevoerde zoogdieren. Om al deze redenen staat de kraagtrap als kwetsbaar op de Rode Lijst van de IUCN.

Voedsel:

Hun voedsel bestaat uit zaden, zachte scheuten, insecten en andere kleine dieren, zoals hagedissen.

Wetenschappelijk

Westelijke kraagtrap, Houbara Bustard, North African houbara, Chlamydotis undulata
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Gruiformes
Familie: Otididae
Geslacht: Chlamydotis
Soort: Chlamydotis undulata

Ondersoorten

Chlamydotis undulata fuertaventurae – Fuerteventura en Lanzarote

klik op de foto voor de originele weergave

Chlamydotis undulata undulata – Noord Afrika

klik op de foto voor de originele weergave
Onderwerpen #Abetarda-moura #Auðnadoðra #Avutarda Hubara #Chlamydotis #drop obojkový #Fuerteventura #Galléros túzok #Gruiformes #Houbara Bustard #Hubara #Hubara saharyjska #Kraagtrap #kraetrapp #Kragentrappe #Kragetrappe #Kravetrappe #lännenkaulustrappi #Marokko 2010 #Ökentrapp #Otididae #Outarde houbara #Ovratničarska droplja #Puošnusis einis #Ubara #Westelijke Kraagtrap #Westlike Kraachtrap #Yakalı toy #Χλαμυδωτίδα #Дрофа-красотка #Գեղանի արոս #حبارى #フサエリショウノガン #翎颌鸨