klik op de foto voor de originele weergave

Kenmerken:

Volwassen Ijsduikers variëren van 61 tot 100 cm in grootte met een lengte spanwijdte van 122-152 cm. Dit is iets kleiner dan de vergelijkbare Geelsnavelduiker. Vogels in broedkleed hebben een zwarte kop, witte buik en een geruite zwart-witte mantel. Het winterkleed is bruinachtig, en de kin en hals wit van kleur. Aan de hals is net boven de donkere band een lichte inkeping te zien wat de vergelijkbare Parelduiker niet heeft. De snavel is zwart-blauw/grijs en wordt horizontaal gehouden. De snavelkleur en de “draaghoek” is onderscheidt in deze familie met de vergelijkbare Geelsnavelduiker. Deze houdt zijn snavel licht omhoog gericht.

Biotoop:

Het biotoop bestaat uit grote gebieden van meren. Hij maakt een nest op één van de eilandjes in deze meren.

Voorkomen:

De Ijsduiker broedt in Noord-Amerika, Groenland, IJsland, en Groot-Brittannië. Deze soort overwintert op nabij kustgebieden op zee of op de grote meren van Zuid-Europa en Noord-Amerika, en zuid naar noord-westelijke gebieden van Afrika.

Voedsel:

Het voedsel bestaat uit vissen, die al duikend worden gevangen. Het zijn zeer goede duikers, die zeer diep kunnen gaan (50 meter en meer). De vogel kan vrij goed vliegen, maar opstijgen vanuit het water is een beetje problematisch. Vanaf het land lukt dat zelfs helemaal niet. Hij vliegt met uitgestoken nek. Hij leeft van vissen, insecten, schaaldieren en amfibieën.

Wetenschappelijk

Ijsduiker,Great Northern Loon,Gavia immer
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Gaviiformes (Duikers)
Familie: Gaviidae (Duikers)
Geslacht: Gavia (Duikers)
Soort: Gavia immer