Fazant – Pheasant

klik op de foto voor de originele weergave

Kenmerken:

De fazant heeft een groot lijf met lange staart en een kleine kop. De grote is tussen de 54 en 90 cm. Het mannetje is makkelijk te herkennen aan zijn groene kop en nek met witte ring. De kop is voorzien van een rode lel en heeft een pluim achter het oor. De buik en rugzijde zijn koperbruin voorzien een halve manen structuur in diverse kleuren. De vleugels zijn licht geel/bruin. Het vrouwtje is lichtbruin met in donkere kleuren een manen structuur.

Biotoop:

Komt in diverse biotopen voor zoals graslanden, land / tuinbouw gebieden, bossen en moerassen. Zoekt voedsel door te graven in pikken in de grond.

Voorkomen:

Ingevoerd in Europa door de Romeinen, broedvogel en standvogel.

Voedsel:

Zaden, bessen, granen en insecten

Wetenschappelijk

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Galliformes (Hoendervogels)
Familie: Phasianidae (Fazanten)
Geslacht: Phasianus
Soort: Phasianus colchicus

Ondersoorten

P.c. septentrionalis: noordelijke Kaukasus.
P.c. colchicus: Transkaukasische Socialistische Federatieve Sovjetrepubliek (Georgië, Armenië en Azerbeidzjan).
P.c. talischensis: zuidoostelijk Transkaukasische Socialistische Federatieve Sovjetrepubliek (Azerbeidzjan en het noordelijke deel van Centraal-Iran).
P.c. persicus: zuidwestelijk Turkmenistan en noordoostelijk Iran.
P.c. principalis: zuidoostelijk Turkmenistan en noordwestelijk Afghanistan.
P.c. chrysomelas: noordelijk Turkmenistan en westelijk Oezbekistan.
P.c. zarudnyi: oostelijk Turkmenistan.
P.c. bianchii: zuidoostelijk Oezbekistan, zuidwestelijk Tadzjikistan en noordoostelijk Afghanistan.
P.c. zerafschanicus: zuidelijk Oezbekistan.
P.c. turcestanicus: zuidelijk Kazachstan.
P.c. mongolicus: zuidoostelijk Kazachstan en noordelijk Kirgizië.
P.c. shawii: westelijk China.
P.c. tarimensis: van het Tarimbekken tot Lob Nuur.
P.c. vlangalii: Tsaidambekken.
P.c. strauchi: noordoostelijk Qinghai.
P.c. sohokhotensis: oostelijk Gansu.
P.c. satscheuensis: westelijk Gansu.
P.c. hagenbecki: westelijk Mongolië.
P.c. edzinensis: het zuidelijke deel van Centraal-Mongolia.
P.c. alaschanicus: Ningxia.
P.c. kiangsuensis: noordoostelijk China.
P.c. karpowi: van noordoostelijk China tot Korea.
P.c. pallasi: zuidoostelijk Siberië, noordoostelijk China en noordoostelijk Korea.
P.c. suehschanensis: noordwestelijk Sichuan en zuidelijk Gansu.
P.c. elegans: van westelijk Sichuan tot noordwestelijk Yunnan, noordoostelijk Myanmar en oostelijk Tibet.
P.c. decollatus: centraal China.
P.c. rothschildi: zuidoostelijk Yunnan en noordwestelijk Vietnam.
P.c. takatsukasae: zuidwestelijk Guangdong en noordoostelijk Vietnam.
P.c. torquatus: oostelijk China.
P.c. formosanus: Taiwan.

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Reageren
  • verplicht
  • verplicht (niet zichtbaar)