klik op de foto voor de originele weergave

Kenmerken:

De Kauw wordt ca. 34 tot 39 cm groot. Het grootste gedeelte van zijn verenkleed is zwart met een paarse (in ondersoort monedula en spermologus) of blauw (in ondersoorten cirtensis en soemmerringii) glans op zijn kruin, voorhoofd en secundaire veren (armpennen). Daarnaast heeft hij een groen/blauwe glans op zijn keel, primaire veren (handpennen) en staart.  De wangen, nek en hals zijn lichtgrijs tot zilvergrijs, de buik is leisteengrijs. De poten zijn zwart net zoals zijn snavel. De Kauw heeft opvallende grijswitachtige irissen. Die van jonge vogels zijn bruinachtig en verkleuren na een jaar. De seksen zijn gelijk al vervaagd het verenkleed op de kop en in de nek bij de man meer als bij de pop, in het bijzonder net voor de rui.

Biotoop:

Westerse Kauwen bewonen beboste steppen, weilanden, landbouwgrond, kliffen, en steden. Ze gedijen het best wanneer beboste gebieden gevarieerd zijn met velden en open gebieden. Habitats met een mix van grote bomen, gebouwen en open terrein hebben de voorkeur. Kauwen zijn gezellige vogels en vormen paren voor het leven. Ze broedden in kolonies en kunnen grote groepen vormen in de herfst waar ze in de schemering samen komen naar hun slaapplaats.

Voorkomen:

De Kauw leeft van Noordwest-Afrika door heel Europa, met uitzondering van het uiterste noorden en het oosten door de Centraal-Azië naar de oostelijke Himalaya en het Baikalmeer. In het oosten, het gebeurt in heel Turkije, de Kaukasus, Iran, Irak, Afghanistan, Pakistan en het noordwesten van India. Hij is regionaal uitgestorven in Malta en Tunesië. De meeste populaties zijn stamvogels, maar de noordelijke en oostelijke populaties zijn meer trekvogels. Hun leefgebied breidt noordwaarts uit naar Rusland naar Siberië tijdens de zomer, en migreertin de winter.

Voedsel:

Het is een omnivoor en een opportunistische jager, hij eet een breed scala aan plantaardig materiaal en ongewervelde dieren, maar ook  afval uit stedelijke gebieden wordt doorzocht op lekkernijen.

Ondersoorten:

• C.m. monedula: Oost-Europa. Zijn leefgebied strekt zich uit over Scandinavië, uit het zuiden van Finland richting zuiden naar Esbjerg en Haderslev in Denemarken, door middel van Oost-Duitsland en Polen en het zuiden over Oost-Midden-Europa aan de Karpaten en noord-westen van Roemenië, Vojvodina in het noorden van Servië en Slovenië. [26] Huh broedt in het zuidoosten van Noorwegen, Zuid-Zweden, en Noord- en Oost-Denemarken, met af en toe een winterse migratie in Engeland en Frankrijk. Hij is geregistreerd als een zeldzame zwerver in Spanje. Deze ondersoort heeft een bleke nek en aan de zijkanten van de hals een donkere keel en een lichtgrijze gedeeltelijke kraag van variabele omvang.
• C.m. spermologus: West- en Midden-Europa van de Britse eilanden, Nederland en het Rijnland in het noorden, door middel van westers Zwitserland naar Italië in het zuid-oosten en het Iberisch schiereiland en Marokko in het zuiden. Hij migreert naar de Canarische eilanden en Corsica. Hij is donkerder van kleur dan de andere ondersoorten en mist de witachtige rand aan de basis van de grijze nek.
• C.m. soemmerringii: Noord-Oost-Europa en Noord- en Centraal-Azië, uit de voormalige Sovjet-Unie aan het Baikalmeer en Noordwest-Mongolië, en zuiden aan Turkije, Israël en de oostelijke Himalaya. De zuid-westelijke grenzen zijn Servië en zuiden van Roemenië. Hij overwinter in Iran en Noord-India.  Hij onderscheidt zich door een blekere nek, en heeft een contrasterend zwarte kroon en lichter grijs gedeeltelijke kraag.
• C.m. cirtensis: Marokko en Algerije in het noordwesten van Afrika en werd vroeger gevonden in Tunesië. maar is hier uitgestorven. Het verenkleed is doffer en meer uniform donkergrijs dan de andere ondersoorten, en heeft een minder duidelijk bleeke nek.

Wetenschappelijk

Kauw,Western Jackdaw,Corvus monedula
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Passeriformes (Zangvogels)
Familie: Corvidae (Kraaien)
Geslacht: Corvus
Soort: Corvus monedula

 

Onderwerpen #Allike #Choucas des tours #Corvidae #Corvus #Corvus monedula #Csóka #Dohle #Eurasian Jackdaw #Europeisk Kaja #Gala #Grajilla Occidental #Gralha-de-nuca-cinzenta #Gralla #Hakk #Ka #Kaie #Kauw #kavka #kavka obecná #Kawka #Kraai #Kraaiachtige #Kraaien #naakka #Passeriformes #Stăncuță #Taccola #Western Jackdaw #zangvogel #Zangvogels #Галка #Каўка #Чавка #Սովորական ճայ #קאק #غراب الزرع #ニシコクマルガラス #寒鸦