klik op de foto voor de originele weergave

Kenmerken:

De Huiskraai is een opvallende vogel. Het voorhoofd, de kruin, keel en bovenste borstdeel zijn een rijk glanzend gekleurd zwart, terwijl de nek en borst zijn lichter grijs-bruin van kleur. De vleugels, staart en poten zijn zwart. Er zijn populatie verschillen in de dikte van de snavel en de diepte van de kleur van het verenkleed.

Biotoop:

De Huiskraai wordt geassocieerd met menselijke nederzettingen, van kleine dorpen tot grote steden. Als gevolg van een menselijke bevolkingsexplosie in de gebieden van zijn biotoop, heeft deze soort zich ook proportioneel vermenigvuldigd. Deze soort wordt geassocieerd met mensen, en er zijn geen populaties bekend welke onafhankelijk leeft van de mens.

Voorkomen:

De Huiskraai heeft een brede verspreiding in Zuid-Azië; zijn afkomstig uit Nepal, Bangladesh, India, Pakistan, Sri Lanka, Malediven en Laccadive Eilanden, Zuid-West Thailand en aan de kust het zuiden van Iran. Hij is ingevoerd naar Oost-Afrika rond Zanzibar (rond 1897) En Port Sudan. Hij kwam in Australië via schepen, maar zijn inmiddels uitgeroeid. Ook heeft de Huiskraai haar aankomst in Europa gemaakt en broedt in Hoek van Holland sinds 1998. Tijdens dit schrijven zijn plannen ingezet om deze populatie ook uit te roeien. Benoemt ras C.s. splendens is te vinden in India, Nepal en Bangladesh en heeft een grijze kraag. De ondersoort C. s. zugmayeri wordt gevonden in de droge delen van Zuid-Azië en Iran en heeft een zeer bleke kraag. De ondersoort C. s. protegatus is te vinden in het zuiden van India, de Malediven (soms afgescheiden als maledivicus) en Sri Lanka en is donkerder grijs. C. s. insolens, gevonden in Myanmar, is de donkerste vorm en mist de grijze kraag.

Voedsel:

Huiskraaien voeden zich grotendeels met afval rond menselijke bewoning, kleine reptielen en andere dieren zoals insecten en andere kleine ongewervelde dieren, eieren, pindas, graan en fruit. Huiskraaien zijn ook waargenomen tijdens duikvluchten uit de lucht om baby-eekhoorns te grijpen. Het meeste voedsel komt uit de grond, maar ook uit de bomen als de gelegenheid zich voordoet. Ze zijn zeer opportunistische vogels en gezien hun omnivoor dieet, kunnen ze overleven op bijna alles wat eetbaar is.

Wetenschappelijk

Huiskraai,House Crow,Corvus splendens
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Passeriformes (Zangvogels)
Familie: Corvidae (Kraaien)
Geslacht: Corvus
Soort: Corvus splendens

Ondersoorten

C.s. zugmayeri: van zuidelijk Iran via Pakistan tot het noordelijke deel van Centraal-India.
C.s. splendens: centraal en zuidelijk India, Nepal, Bangladesh en Bhutan.
C.s. protegatus: zuidwestelijk India en Sri Lanka.
C.s. maledivicus: de Maldiven.
C.s. insolens: Myanmar, zuidelijk China en zuidwestelijk Thailand.

 

Onderwerpen #Birding Eilat #Bæjakráka #Corbeau familier #Cornella índia #Corvidae #Corvo delle case #Corvus #Corvus splendens #Cuervo Indio #Domača vrana #Dwerchraven #Glanzkrähe #Gralha-indiana #Hint kargası #House Crow #Huiskraai #Huskrage #Huskråka #Huskråke #Indiai varjú #Indijas vārna #Indinė varna #intianvaris #Israel 2014 #Kraai #Kraaiachtige #Kraaien #õuevares #Passeriformes #vrána domácí #Wrona orientalna #zangvogel #Zangvogels #Блестящий ворон #עורב הודי #غراب دوري #کلاغ هندی #อีแก #イエガラス #家鸦