klik op de foto voor de originele weergave

Kenmerken:

Iedereen kent de Kanarie, een gele vogel die vaak in kooien wordt gehouden vanwege zijn zang. Dit is echter niet het origineel. De Kanarie is afkomstig van de Canarische Eilanden, de Azoren en Madeira. Wilde vogels zijn meestal geel-groen, met bruine strepen op de rug. De wilde Atlantische Kanarie kan variëren van 10 tot 14 cm in lengte, met een spanwijdte van 20 tot 23 cm. Het mannetje heeft een grotendeels geel-groene hoofd en buik met een geler voorhoofd en gezicht. De onderbuik en undertail-dekveren zijn witachtig en er zijn enkele donkere strepen op de zijkanten. De bovendelen zijn grijs-groen met donkere strepen en de romp is vaal geel. Het vrouwtje lijkt op de mannelijke maar doffer van kleur met een grijzere kop en borst en minder gele buik. Juveniele vogels zijn grotendeels bruin met donkere strepen.

Biotoop:

De Kanarie komt voor in een grote verscheidenheid aan biotopen van dennen- en laurierbossen tot in de duinen. Hij leeft vooral in halfopen gebieden met kleine bomen, zoals boomgaarden en bosjes. Ook komt hij vaak voor in door de mens gemaakte habitats zoals parken en tuinen. Het leeft van zeeniveau tot ten minste 760 mtr hoogte in Madeira, 1100 mtr hoogte op de Azoren en boven de 1500 mtr hoogte op de Canarische Eilanden.

Voorkomen:

Deze vogel is het natuurlijke symbool van de Canarische Eilanden, samen met de Canarische Eilanden Palm. Ze zijn endemisch op de Canarische Eilanden, de Azoren en Madeira, in de regio bekend als Macaronesia in de oostelijke Atlantische Oceaan. Op de Canarische Eilanden komt hij veelvuldig voor op Tenerife, La Gomera, La Palma en El Hierro, in mindere mate op Gran Canaria, en zeldzaam op Lanzarote en Fuerteventura, waar ze pas onlangs zijn begonnen te broeden. Hij komt voor in Madeira inclusief Porto Santo en de Desertas eilanden, en geintrodudeerd op de Salvage-eilanden. Op de Azoren komt hij voor op alle eilanden. De populatie is op 80,000-90,000 paren op de Canarische Eilanden, 30.000-60.000 paren in de Azoren en 4000-5000 paren in Madeira geschat.

Voedsel:

Het voedsel bestaat voornamelijk uit zaden van naaldbomen. Vooral van sparrensoorten, maar in de zuidelijke delen van het verspreidingsgebied ook dennen. Deze zaden kunnen ze hangend aan de kegels eruit verwijderen, hoewel ze soms ook een hele kegel afbijten en meenemen naar een zitplaats (meestal op een gevorkte tak) om daar de zaden te verwijderen. Ze kunnen daarbij soms vliegen met een kegel, die net zo zwaar is als ze zelf zijn. De zaden van dennen zitten in de grotere en hardschubbige kegels, waardoor de vogels die zich voornamelijk hiermee voeden een iets zwaardere snavel hebben. Bij voedselgebrek zullen de vogels, die vooral sparrenzaden eten overschakelen op dennenzaden.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Passeriformes (Zangvogels)
Familie: Fringillidae (Vinkachtigen)
Geslacht: Serinus
Soort: Serinus canaria

Onderwerpen #Atlantic Canary #Aves #Birds of the Canary Islands #Cadernera x canari #Canarino #Canário #Canarische Eilanden #Canary #Common Canary #Fringillidae #Island Canary #kanaari-koldvint e. kanaarilind #kanár divoký #Kanarček #kanarek #Kanarengirlitz #Kanári madár #kanarianhemppo #Kanarie #Kanariefugl #Kanariesiska #Kanarífugl #Kanariirisk #Kanārijputniņš #Paprastoji kanarėlė #Passeriformes #Serín Canario #Serin des Canaries #Serinus #Serinus canaria #Tenerife 2012 #vinkachtigen #vinken #Yaban kanaryası #zangvogel #Zangvogels #Καναρίνι #Канарский канареечный вьюрок #カナリア #金丝雀