Wintertaling – Teal

klik op de foto voor de originele weergave

Kenmerken:

De wintertaling is een schuwe eend die zich niet graag laat fotograferen. Het mannetje is zeer herkenbaar door de groene oogstreep op zijn bruine kop, en gele kont. Het vrouwtje is daar in tegen wat moeilijker herkenbaar, zij is lichtbruin van kleur met donkere bestreping en heeft een groene spiegel op de flank. De kleine eenden zijn in vlucht zeer wendbaar en hebben een snelle vleugelslag.

Biotoop:

De wintertalingen prefereren ondiepe en dichtbegroeide watergebieden. Ook in poelen op heidegebieden kunnen ze aanwezig zijn. De eerste baltsactiviteiten kunnen al plaats vinden in de herfst maar zijn het intensiefst in de lente. Het nest wordt vaak ver van het water gemaakt in de beschutting van dichte vegetatie.

Voorkomen:

Ze komen voor in geheel Eurazië en een deel van Noord Amerika . In centraal Europa zijn de aantallen aan het afnemen door het verdwijnen van habitat. In Nederland broeden enkele duizenden exemplaren echter worden de aantallen in de winter aangevuld door de trekvogels uit het noorden.

Voedsel:

De wintertaling leeft van zaden en waterplanten, in het broedseizoen vullen zij hun menu aan met dierlijk voedsel zoals slakken en insectenlarven.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Anseriformes (Eendvogels)
Familie: Anatidae (Zwanen, ganzen en eenden)
Geslacht: Anas
Soort: Anas crecca

Ondersoorten

A.c. crecca: noordelijk en centraal Europa en Azië.
A.c. nimia: de Aleoeten.

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Reageren
  • verplicht
  • verplicht (niet zichtbaar)