klik op de foto voor de originele weergave

Kenmerken:

De meerkoet is familie van de Rallen. Hij wordt ca. 38 cm groot. Het is een volledig zwarte vogel, met witte snavel en rode ogen. De meerkoet vliegt weinig. Bij verstoring rent hij al fladderend over het water.

Biotoop:

De meerkoet leeft op grotere wateren, vijvers en meren. Dit in tegenstelling tot de waterhoen welke meer de kleinere wateren leeft zoals sloten.

Voorkomen:

Algemene broedvogel in Nederland. Hij leeft wijdverspreid in Europa, Azië, Australië en delen van Afrika.

Voedsel:

Duikt naar waterplanten, maar eet ook insecten.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Gruiformes (Kraanvogelachtigen)
Familie: Rallidae (Rallen)
Geslacht: Fulica
Soort: Fulica atra

Ondersoorten

F.a. atra: van Europa en noordelijk Afrika tot Japan, India, zuidoostelijk Azië, de Filipijnen en Borneo.
F.a. lugubris: Java, Bali en westelijk Nieuw-Guinea.
F.a. australis: Australië en Nieuw-Zeeland.

Onderwerpen #(Κοινή) Φαλαρίδα #Bajza #Blässhuhn #Blishøne #Common Coot #Eurasian Coot #Focha Común #Folaga #Fotja vulgar #Foulque macroule #Fulica #Galeirão-comum #Galiñola negra #Gruiformes #Kraanvogelachtige #Kraanvogelachtigen #Laucis #Lauk #Laukys #Lişiță #liska #Lyska cerná #Markol #Meerkoet #Nederland #nokikana #Qaşqaldaq #Rallen #Rallidae #Sakarmeke #Sint Oedenrode #Sothöna #Sothøne #Szárcsa #Łyska #Лиска #Лыска #Лысуха #Սև փարփար #אגמית #غرة #چنگر معمولی #นกคู้ต #მელოტა #オオバン #骨顶鸡