klik op de foto voor de originele weergave

Kenmerken:

De Grote Canadese gans behoort tot het genus Branta. Dit genus bevat veel soorten die voornamelijk zwarte veren hebben, zwarte kop en zwarte, lange hals. Typisch voor deze soort zwarte ganzen is de witte band van de keel tot over de wangen. De zwarte hals gaat over in een witachtige borst. Dit in tegenstelling tot de soorten van het genus Anser. Het voedsel bestaat uit plantaardig materiaal. Ganzen trekken in familieverband of grote troepen. Ze vliegen in V-vormige formaties of golvende linies. Ook in het overwinteringsgebied leven ze in groepen, ook wel toom genoemd. Door in V-formatie te vliegen hebben de vogels een grotere vliegcapaciteit. De ganzen die volgen maken gebruik van de lift die volgt uit de vleugelslag van de voorganger. Tijdens het vliegen praten de ganzen met elkaar. De achterste ganzen moedigen de voorste aan om op snelheid te blijven. Een gans kan snelheden tot maximaal 46 kilometer per uur halen. Als een gans ziek wordt of gewond raakt en daardoor niet meer in staat is mee te vliegen dan zullen twee ganzen bij de zieke gans blijven totdat deze hersteld is of overleden. Samen zullen de ganzen trachten hun groep in te halen. Ganzen zijn monogaam: paren blijven hun hele leven bij elkaar. Het nest bevindt zich op de grond. De vrouwtjes bekleden het met dons, dat ze uit hun eigen borst plukken. De jongen zijn nestvlieders en verlaten het nest dus al spoedig na het uitkomen. De ouders houden ze nog wel warm en bewaken ze. Voedsel zoeken doen ze echter zelf. Ganzen zijn zeer waaks en kunnen lelijk met hun vleugels slaan. Bij naderend gevaar zullen ganzen luid gakken. Om deze reden werden ganzen vroeger als waakvogel gehouden.

Biotoop:

Waterrijke gebieden, parken, meren, polders en agrarisch gebied in de winter.

Voorkomen:

Hij leeft oorspronkelijk in arctische en gematigde streken van Noord-Amerika en bereikt de migratie zo nu en dan Noord-Europa. De Grote Canadese Gans is ingevoerd in Engeland, Zweden, Argentinië, Noorwegen, en de Falkeilanden. Hij is in aantal toenemend en breidt zich in Europa uit.

Voedsel:

Leeft van plantaardig voedsel zoals bladeren, wortels en zaden.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Anseriformes (Eendvogels)
Familie: Anatidae (Eenden, ganzen en zwanen)
Geslacht: Branta (Zwarte ganzen)
Soort: Branta canadensis

Ondersoorten

B.c. occidentalis: zuidwestelijk Alaska.
B.c. fulva: zuidelijk Alaska en westelijk Brits-Columbia.
B.c. maxima: het zuidelijke deel van Centraal-Canada.
B.c. parvipes: van centraal Alaska tot centraal Canada.
B.c. moffitti: zuidwestelijk Canada en de noordwestelijke Verenigde Staten.
B.c. interior: het zuidelijke deel van Centraal-Canada.
B.c. canadensis: oostelijk Canada.

 

Onderwerpen #Anatidae #Anserif #Barnacla Canadiense #Bernache du Canada #Berneska velká #Bernikla kanadyjska #Branta #Canada Goose #Canadagås #Eendachtige #eendachtigen #eenden #eendvogels #Ganso do Canadá #ganzen #Gâscă canadiană #Greater Canada Goose #Grote Canadese Gans #Kampina #Kanada kazı #Kanada lagle #Kanadagans #Kanadagås #Kanadagæs #Kanadai lúd #kanadanhanhi #Kanādas zoss #Kanadeeske Goes #Kanadinė berniklė #Kanadska gos ssp. #Nederland #Oca del Canada #Zwanen #Zwarte ganzen #Καναδική χήνα #Казарка канадська* #Канадская казарка #ברנטה #カナダガン #加拿大黑雁