Walrus – Walrus

klik op de foto voor de originele weergave

De Walrus is een groot zeezoogdier met flippers, met een discontinue circumpolaire verspreiding in de Noordelijke IJszee en de Sub-arctische zeeën van het noordelijk halfrond. De Walrusfamilie is onderverdeeld in drie ondersoorten :
De Atlantische Oceaan Walrus ( O. rosmarus rosmarus ) die leeft in de Atlantische Oceaan.
De Stille Oceaan Walrus ( O. rosmarus divergens ), die leeft in de Stille Oceaan.
De O. rosmarus laptevi, die leeft in de Laptev Zee.

De Walrus wordt meteen herkend door haar prominente slagtanden, snorharen en overweldigend vet overkomen. Volwassen mannetjes kunnen een gewicht van 1700 kilo wegen, welke in grootte alleen onder de vinpotigen wordt overschreden door twee soorten zeeolifanten. Hij leeft in de eerste plaats in het ondiepe oceanische biotopen waar volop schelpen leven. Dit bepaald voor een groot deel zijn leven op het zee-ijs.

De Walrus heeft een prominente rol in de culturen van veel inheemse Arctische volken gespeeld. De walrussen werden bejaagd om zijn vlees, vet, huid, slagtanden en beenderen. In de 19e en begin 20e eeuw was de walrus het slachtoffer van zware commerciële exploitatie van vet en ivoor, waardoor zijn aantallen snel af liepen. De wereldbevolking is nu meer beschermend geworden, waardoor populaties weer groeien.

Wetenschappelijk

Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (chordadieren)
Klasse: Mammalia (zoogdieren)
Orde: Carnivora (Roofdieren)
Familie: Odobenidae (Walrussen)
Geslacht: Odobenus
soort: Odobenus rosmarus

Tags: , , , , , , , , ,

Reageren
  • verplicht
  • verplicht (niet zichtbaar)