Staalborsthoningzuiger – Olive-backed Sunbird

klik op de foto voor de originele weergave

Algemeen

Een prachtig gekleurd zangvogeltje is de Staalborsthoningzuiger. Het is een actieve vogel die daarom ook lastig te fotograferen is. Hij wordt vaak gezien tussen bloemen waar hij foerageert op nectar. Hij eet daarnaast ook insecten en pollen. Dit vogeltje heeft een lang gebogen dunne snavel om nectar uit de bloemen te kunnen halen. De onderdelen zijn geel, zijn rug is olijfgroen van kleur. Het mannetje heeft in het broedseizoen een zwarte keel en borst welke in de zon blauwpaars oplicht.  The Staalborsthoningzuiger is een algemene vogel in heel het zuiden van China tot de Filipijnen en Maleisië tot aan het noordoosten van Australië.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata (chordadieren)
Klasse: Aves (vogels)
Orde: Passeriformes (Zangvogels)
Familie: Nectariniidae (Honingzuigers)
Geslacht: Cinnyris
Soort: Cinnyris jugularis

Ondersoorten

 

C.j. andamanicus: de Andamanen.
C.j. proselius: de noordelijke Nicobaren.
C.j. klossi: de centrale en zuidelijke Nicobaren.
C.j. rhizophorae: zuidelijk en zuidoostelijk China, Hainan en noordelijk Vietnam.
C.j. flammaxillaris: Myanmar, Thailand, centraal en zuidelijk Indochina en noordelijk Maleisië.
C.j. ornatus: centraal en zuidelijk Maleisië, Sumatra, Borneo, Java, Bali en de meeste Kleine Soenda-eilanden.
C.j. polyclystus: Enggano (nabij westelijk Sumatra).
C.j. aurora: de westelijke Filipijnen.
C.j. obscurior: noordelijk Luzon (noordelijke Filipijnen).
C.j. jugularis: Filipijnen (behalve noordelijk Luzon en de westelijke en zuidwestelijke eilanden).
C.j. woodi: Sulu-eilanden (zuidwestelijke Filipijnen).
C.j. plateni: Celebes en nabijgelegen eilanden.
C.j. infrenatus: Tukangbesi en andere eilanden nabij zuidoostelijk Celebes.
C.j. robustirostris: Banggai-eilanden en de Soela-eilanden (nabij oostelijk Celebes).
C.j. teysmanni: de eilanden in de Floreszee.
C.j. frenatus: noordelijke Molukken, Nieuw-Guinea (behalve het noorden), de Aru-eilanden (zuidwestelijk van Nieuw-Guinea, de eilanden ten zuidoosten van Nieuw-Guinea en noordoostelijk Australië.
C.j. buruensis: Buru (zuidelijke Molukken).
C.j. clementiae: zuidelijke Molukken (behalve Buru).
C.j. keiensis: de Kei-eilanden (zuidwestelijk van Nieuw-Guinea).
C.j. idenburgi: noordelijk Nieuw-Guinea.
C.j. flavigastra: de Bismarck-archipel en de Salomonseilanden.

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Reageren
  • verplicht
  • verplicht (niet zichtbaar)