Rendier – Reindeer

klik op de foto voor de originele weergave

Het rendier, ook bekend als de kariboe in Noord-Amerika, is een hert van de Noordpool en de Subarctisch gebieden, met zowel blijvende als trekkende populaties. De totale populatie is wijdverspreid en talrijk. Een aantal van haar ondersoorten zijn zeldzaam en één is gaande weg al uitgestorven.

Rendieren lopen sterk uiteen in kleur en grootte en de beide geslachten hebben een gewei, hoewel deze bij de mannen groter zijn. Er zijn een paar populaties waar de vrouwlijke rendieren de geweien volledig ontbreken.

Jacht op wilde rendieren en het hoeden van semi-gedomesticeerde rendieren (voor vlees, huiden, geweien, melk en vervoer) is belangrijk voor verschillende Arctische en Subarctische bevolkingen.

Wetenschappelijk

Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (chordadieren)
Klasse: Mammalia (zoogdieren)
Orde: Artiodactyla (Evenhoevigen)
Familie: Cervidae (Herten)
Geslacht: Rangifer (Rendieren)
Soort: Rangifer tarandus

Tags: , , , , , , , , , ,

Reageren
  • verplicht
  • verplicht (niet zichtbaar)