Middelste zilverreiger – Intermediate Egret

klik op de foto voor de originele weergave

Algemeen

De Middelste zilverreiger, of Geelsnavelzilverreiger is een middelgrote reiger. Het is een broedvogel van Oost Afrika, heel tropisch Zuid-Azië tot in Australië. Hij broed vaak in kolonies met andere reigers, meestal op platforms van stokken in bomen of struiken. Deze soort, zoals de wetenschappelijke naam al aangeeft, is intermediair in grootte tussen de Grote Zilverreiger en kleinere witte zilverreigers, zoals de Kleine Zilverreiger en Koereiger, hoewel dichter bij kleinere soorten dan de grootte. Hij wordt ongeveer 90 cm hoog met een geheel wit verenkleed, over het algemeen donkere poten en een dikke gele snavel. Broedende vogels kunnen een roodachtige of zwarte snavel krijgen, met groengele washuid. De seksen zijn gelijk. Deze zilverreiger vangt zijn prooi in ondiepe kustwateren of zoet water, met inbegrip van ondergelopen velden. Hij eet vis, kikkers, schaaldieren en insecten.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata (chordadieren)
Klasse: Aves (vogels)
Orde: Pelecaniformes (Roeipotigen)
Familie: Ardeidae (Reigers)
Geslacht: Egretta / Ardea
Soort: Egretta intermedia / Ardea intermedia

Ondersoorten

A.i. brachyrhyncha: Afrika bezuiden de Sahara.
A.i. intermedia: van Japan tot zuidelijk India en de Grote Soenda-eilanden.
A.i. plumifera: oostelijk Indonesië, Nieuw-Guinea en Australië.

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Reageren
  • verplicht
  • verplicht (niet zichtbaar)