Ijsbeer – Polar Bear

klik op de foto voor de originele weergave

De ijsbeer is een beer die grotendeels leeft binnen de poolcirkel welke de Noordelijke IJszee omvat, inclusief de omliggende omringende zeeën en landmassa’s. Het is ’s werelds grootste land carnivoor en ook de grootste beer, samen met de Kodiak beer welke ongeveer dezelfde grootte heeft. Een volwassen man weegt ongeveer 350 tot 680kg, terwijl een volwassen vrouwtje ongeveer half zo groot is. Hoewel hij nauw verbonden is met de bruine beer, heeft de Ijsbeer zich ontwikkeld tot een eigen soort, met veel lichaamskarakteristieken aangepast voor het leven in de koude temperaturen, maar ook voor het verplaatsen over sneeuw, ijs en open water, en voor de jacht op de zeehonden welke het grootste deel van zijn voeding zijn. Hoewel de meeste ijsberen worden geboren op het land leven ze de meeste tijd op zee. Hun wetenschappelijke naam betekent ” maritieme beer “, en is afgeleid van dit feit. IJsberen kunnen consequent alleen van zee-ijs jagen, dat is de reden waarom ze een groot deel van het jaar op en nabij de rand van het bevroren zee leven.

De ijsbeer is geclassificeerd als een kwetsbare soort, met 8 van de 19 ijsbeer subpopulaties op uitsterven. De al tientallen jaren lopende jacht op deze dieren verhoogde internationale bezorgdheid voor de toekomst van de soort. Een fenomeen van de laatste jaren is het opwarmen van de aarde wat hun leefgebied verkleint, maar ook wordt hun jacht bemoeilijkt door het verdwijnen van het zeeijs.

Wetenschappelijk

Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (chordadieren)
Klasse: Mammalia (zoogdieren)
Orde: Carnivora (Roofdieren)
Familie: Ursidae (Beren)
Geslacht: Ursus
Soort: Ursus maritimus

Tags: , , , , , , ,

Reageren
  • verplicht
  • verplicht (niet zichtbaar)