klik op de foto voor de originele weergave

Kenmerken:

Deze mooie honingzuigers zijn klein, slechts 10 cm lang, hoewel het mannetje in broedkleed een lange staart heeft en voegt nog eens 5 cm toe. Ze hebben een lange dunnen gebogen snavel om zich te kunnen voeden met nectar. De volwassen man is vooral glanzend groen met een gele borst en karmozijn band. Hij heeft lange staartpennen. Het vrouwtje is groenig-bruin boven en geel onder.

Biotoop:

Deze soort wordt gezien in een verscheidenheid van open habitats met een aantal bomen, waaronder savanne en tuinen van de hotels i.v.m de bloemenstruiken.

Voorkomen:

De Feeënhoningzuiger is een veel voorkomende broedvogel in sub-Sahara tropisch Afrika. Het is een seizoensgebonden migrant binnen haar bereik.

Voedsel:

Zoals de meeste honingzuigers leeft deze soort van nectarine welke ze uit de bloemen halen.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Passeriformes
Familie: Nectariniidae
Geslacht: Cinnyris
Soort: Cinnyris pulchellus

Ondersoorten

C.p. pulchellus: Mauritanië tot Sierra Leone en oostelijker tot in Eritrea, West-Ethiopië en Noordwest-Kenia
C.p. melanogastrus: West-, Midden- en Zuid-Kenia, Tanzania