Geelkruinkwak – Yellow-crowned Night Heron

klik op de foto voor de originele weergave

Kenmerken:

De Geelkruinkwak is ongeveer 60 cm groot. Het lijf is over het algeheel grijs, met bruine en zwarte veren, vooral op de schouders. Hij heeft duidelijk kop kenmerken: Vooral zwart, met een witte streep van de onderzijde van het oog tot aan zijn oor. Op zijn hoofd heeft hij een gele kuif. De snavel is donker van kleur, de poten zijn geeloranje. De vogel heeft een karakteristieke sta houding, waarbij hij meestal op één poot staat.

Biotoop:

De Geelkruinkwak is een alleen broeder, en broed dus niet in kolonies. Hij wordt vaak waargenomen in mangrove gebieden, aan de kustlijn bij dorpen en steden waarbij de straat verlichting op de kust schijnt. Dit licht trekt zijn lievelingsvoedsel aan, namelijk de sprinkhaan.

Voorkomen:

Wordt op alle eilanden van de Galapagos waargenomen maar niet op de eilanden Darwin en Wolf. Hij is verder wijdverspreid, zie ondersoorten voor meer info.

Voedsel:

Sprinkhanen, krabben, schorpioenen en insecten.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Pelecaniformes (Roeipotigen)
Familie: Ardeidae (Reigers en roerdompen)
Geslacht: Nyctanassa
Soort: Nyctanassa violacea

Ondersoorten

N.v. violacea: het midden en oosten van de Verenigde Staten, O-Mexico en O-Honduras
N.v. bancrofti: W-Mexico, Isla Socorro I., West-Indië
N.v. caliginis: Panama en W-Colombia tot in Peru
N.v. cayennensis: Panama en NO-Colombia tot NO-Brazilië
N.v. paupera: Galapagoseilanden

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Reageren
  • verplicht
  • verplicht (niet zichtbaar)