klik op de foto voor de originele weergave

Kenmerken:

De Andes Condor wordt gezien in de Andes gebergte en de aangrenzende kusten van de Stille Oceaan in westelijk Zuid-Amerika. Hij heeft de grootste spanwijdte (3,2 meter) van alle vogels op deze wereld. Het is een grote zwarte gier met een kraag van witte veren rond de basis van de nek en vooral hebben de mannetjes grote witte vlekken op de vleugels. De kop en nek zijn bijna kaal en heeft een doffe rode kleur. De kleur van de nek kan van kleur veranderen en geeft de emotionele staat van de vogel aan. Bij de man is er een lel aan de hals aanwezig, en ook heeft hij een groot, donker gekleurde kam op de kruin van zijn kop. In tegenstelling tot de meeste roofvogels, is de man groter dan het vrouwtje. De condor is voornamelijk een aaseter. Hij geeft de voorkeur aan grote kadavers, zoals die van herten of runderen. Hij wordt geslachtsrijp wanneer hij vijf of zes jaar oud is en nestelt op een hoogte van maximaal 5.000 meter hoogte, meestal op een ontoegankelijke klif. Er worden meestal één of twee eieren worden gelegd. Het is één van de langst-levende vogels ter wereld, hij wordt in gevangenschap niet ouder dan 100 jaar.

Biotoop:

Zijn leefgebied bestaat voornamelijk uit open graslanden en alpine gebieden tot 5.000 meter hoogte. Hij geeft de voorkeur aan relatief open, niet-beboste gebieden, rotsachtige en bergachtige gebieden, zodat zij vanuit de lucht kadavers kunnen zoeken.

Voorkomen:

Hij wordt waargenomen in Zuid-Amerika, vooral in de Andes, met inbegrip van het Santa Marta-gebergte. In het noorden vinden we hem voornamelijk in Venezuela en Colombia, waar hij uiterst zeldzaam is, en verder zuidwaarts langs de Andes in Ecuador, Peru en Chili, via Bolivia en West- Argentinië op de Tierra del Fuego.

Voedsel:

De Andes Condor is een aaseter en voedt zich vooral met kadadvers . Wilde condors bewonen grote gebieden, reizen vaak meer dan 200 km per dag op zoek naar aas. In het binnenland gelegen gebieden, verkiezen zij grote karkassen, zoals die van dode landbouwdieren of wilde herten, terwijl hun dieet voornamelijk bestaat uit karkassen van gestrande zeezoogdieren in de aan de kust. Ze zullen ook de nesten van kleinere vogels plunderen om zich te voeden met de eieren. Kustgebieden zorgen voor een constante voedselvoorziening, in het bijzonder overvloedig gebieden. Sommige Andescondors beperken hun foerageergebied tot enkele kilometers van het strand tot op het land.

Condor project:

De condor is momenteel met uitsterven bedreigd en verdient de aandacht door mensen te vertellen hoe zijn leefomgeving behouden dient te blijven, en hoe we de condor kunnen beschermen tegen uitsterven. Dit wordt in Ecuador onder andere gedaan door een Nederlander welke in de nabijheid van Otavalo een natuurcentrum heeft opgericht voor de instandhouding van deze vogels. Middels educatie aan de lokale bevolking en het ecotoerisme probeert men hier de populatie in stand te houden. De foto’s op deze pagina zijn gemaakt van twee condors die hier in opvang zitten. Voor meer informatie: http://www.parquecondor.org/english.htm

Wetenschappelijk

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Accipitriformes
Familie: Cathartidae (Gieren van de Nieuwe Wereld)
Geslacht: Vultur
Soort: Vultur gryphus