Rosse Franjepoot – Red Phalarope (Grey Phalarope in Europe)

klik op de foto voor de originele weergave

Kenmerken:

De Rosse Franjepoot (waadvogel) is ongeveer 21 cm in lengte, met gelobde tenen en een rechte snavel, iets dikker dan die van Grauwe franjepoot. Het vrouwtje is overwegend donkerbruin en zwart bovenop, met rode en witte wangvlekken. De snavel is geel, zwart getipt. Het mannetje is een doffere versie van het vrouwtje. Jonge vogels zijn licht grijs en bruin bovenop, met bruine onderzijde en een donkere vlek door het oog. In de winter is het verenkleed is hoofdzakelijk grijs boven en wit onder, maar de zwarte oogstreep is altijd aanwezig. De snavel is zwart in de winter. Kenmerkend van franjepoten is dat het vrouwtje veel mooier is als dan het mannetje.

Biotoop:

De Rosse Franjepoot broedt op de noordelijke toendra’s. In de winter trekken zij naar de tropische oceanen. In het broedgebied strijden de vrouwen om hun nestgebied. Zodra zij hun eieren gelegd hebben, migreren ze naar het zuiden. De mannetjes zorgen voor de eieren en de jongen.

Voorkomen:

Deze franjepoot broedt in het Noordpoolgebied van Noord-Amerika en Eurazië.

Voedsel:

Deze vogels zijn fraai om te fotograferen, echter bijna onmogelijk door hun beweging tijdens het foerageren. Zij draaien continue kleine cirkels zodat voedsel vanuit de bodem omhoog komt. Ze leven van kleine insecten of schaaldieren, maar kunnen ook insecten uit de lucht grijpen.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Charadriiformes (Steltloperachtigen)
Familie: Scolopacidae (Strandlopers en snippen)
Geslacht: Phalaropus

Naam: Phalaropus fulicarius

Tags: , , , , , ,

Reageren
  • verplicht
  • verplicht (niet zichtbaar)