Ruigpootbuizerd – Rough-legged Buzzard

klik op de foto voor de originele weergave

Kenmerken:

De Ruigpootbuizerd is groter dan een normale buizerd, meestal ook wat lichter van kleur. Zijn staart is wit en heeft een zwarte eindband. De poten zijn bevederd tot aan de tenen. Aan de onderzijde van de vleugels is een zwarte polsvlek te zien. Hij wordt ca. 50 tot 60 cm groot en heeft een spanwijdte van 120 tot 150 cm.

Biotoop:

Hij leeft en broed op boomloze toendra gebieden en in berggebieden. Na het broedseizoen trekt hij meer naar de open terreinen, moerasgebieden en heidevelden.

Voorkomen:

Eurazië en Noord Amerika. De vogels welke tijdens de winter hier overblijven komen meestal uit Noord Europa. De vogel op de foto’s is al zeker drie jaar een trouwe gast in de Oostvaardersplassen waar hij elk jaar weer weder keert. Het ringnummer is hoogst waarschijnlijk 6.097.257 . Deze ring is op 12-01-2000 omgelegd om een eerste winter (2kj) man Ruigpootbuizerd in de Oostvaardersplassen zelf.

Voedsel:

In zijn normale habitat leeft de Ruigpootbuizerd over het algemeen van lemmingen. Tijdens de winterperiode wordt ook gejaagd op andere kleine zoogdieren zoals muizen. Dit doet hij middels het bidden in de lucht en duikt op zijn prooi wanneer hij zijn kans schoon ziet.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Accipitriformes
Familie: Accipitridae (Arendachtigen)
Geslacht: Buteo
Soort: Buteo lagopus

Ondersoorten

B.l. lagopus: noordelijk Eurazië.
B.l. menzbieri: noordoostelijk Azië.
B.l. kamtschatkensis: Kamtsjatka.
B.l. sanctijohannis: Alaska en Canada.

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Reageren
  • verplicht
  • verplicht (niet zichtbaar)