klik op de foto voor de originele weergave

Kenmerken:

De Zwarte mees wordt ca. 11cm groot, en lijkt veel op de koolmees, maar mist de gele kleur. Opvallend is de witte nekvlek. De rug en vleugels zijn grijs, de kop zwart en heeft witte wangvlekken. De onderzijde is licht van kleur.

Biotoop:

De Zwarte mees komt voornamelijk in naaldbossen voor, maar in het zuiden van Europa ook in gemengde bossen. Broedt in boomholtes maar ook in holen van knaagdieren.

Voorkomen:

Standvogel en broedvogel, de Noordelijke vogels kunnen om de paar jaar naar het Zuiden trekken. Komt voor in Europa, Noord- en Midden Azië, en Noordwest Afrika.

Voedsel:

Insecten en andere ongewervelde, en zaden van de den.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Passeriformes (Zangvogels)
Familie: Paridae (Echte mezen)
Geslacht: Periparus
Soort: Periparus ater

Ondersoorten:

P.a. britannicus: Groot-Brittannië en noordoostelijk Ierland.
P.a. hibernicus: Ierland (behalve het noordoosten).
P.a. ater: Scandinavië en noordoostelijk Europa via Siberië tot Kamtsjatka, noordelijk Japan, Korea, noordoostelijk China en noordoostelijk Mongolië.
P.a. abietum: continentaal westelijk, centraal en zuidoostelijk Europa en Anatolië.
P.a. vieirae: het Iberisch Schiereiland.
P.a. sardus: Corsica en Sardinië.
P.a. atlas: Marokko.
P.a. ledouci: noordelijk Algerije en noordelijk Tunesië.
P.a. cypriotes: Cyprus:

P.a. moltchanovi: zuidelijk Crimean Pen..
P.a. michalowskii: Kaukasus (behalve het zuidwesten) en centraal en oostelijk Transkaukasië.
P.a. derjugini: van noordoostelijk Turkije tot de zuidwestelijk Kaukasus.
P.a. eckodedicatus: westelijk China.
P.a. gaddi: zuidoostelijk Azerbeidzjan en noordelijk Iran.
P.a. chorassanicus: zuidwestelijk Turkmenistan en noordoostelijk Iran.
P.a. phaeonotus: zuidwestelijk Iran.
P.a. rufipectus: van zuidoostelijk Kazachstan tot noordwestelijk China.
P.a. martensi: Kali Gandakigebied in centraal Nepal.
P.a. melanolophus: van oostelijk Afghanistan en noordwestelijk Pakistan tot de noordwestelijke Himalaya.
P.a. aemodius: van de oostelijke Himalaya tot noordelijk Myanmar.
P.a. pekinensis: oostelijk-centraal China.
P.a. insularis: de zuidelijke Koerilen en Japan.
P.a. kuatunensis: zuidoostelijk China.
P.a. ptilosus: Taiwan.

Onderwerpen #Carbonero Garrapinos #Chapim-carvoeiro #Cincia mora #Coal Tit #Cyprus 2014 #Fenyvescinege #Ferreiriño negro #Jelova sjenica #Juodoji zylė #kuusitiainen #Maashorst #Mallerenga petita #mees #Menišček #Mésange noire #Meža zīlīteBarrmeisa #mezen #Musttihane #Nederland #Paridae #Passeriformes #periparus #Sikora sosnówka #Sortmejse #Svartmeis #Svartmes #Tannenmeise #Trishtili i zi #Wâldmies #Zangvogels #Zwarte Mees #Ελατοπαπαδίτσα #Елова сипка #Московка #Сініца-маскоўка #Черен синигер #Սև երաշտահավ #ירגזי שחור #رخ‌ریسک پس‌سر سفید Sykora uhelnicek #قرقف فحمي #შავი წიწკანა #ヒガラ #煤山雀